Izvor: eKlinika.rs, 01.Jul.2023, 18:01

Kako telesna težina utiče na menstrualni ciklus, da li gojazne žene imaju obilnija krvarenja

Telesna težina, višak ili manjak kilograma, utiče na sve procese u ljudskom telu. Izmene u menstrualnom ciklusu u tesnoj su vezi sa telesnom težinom. Menstruacije zbog ovih promena mogu da budu redovne ili neredovne, češće, moguće je i da krvarenje na izvesno vreme u potpunosti prestane. Tipičan razmak između dve menstruacije je 24 do 38, u proseku 28 dana. Normalno krvarenje traje 2 do 7 dana, u proseku 4 dana.
Zdrava telesna težina i BMI Zdrava telesna težina nije >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << samo broj na vagi za merenje kilograma. Indeks telesne mase (Body Mass Index, BMI) je način na koji možemo da odredimo stepen uhranjenosti. U slučaju da je ovaj indeks viši, veći je rizik od hipertenzije, dijabetesa, srčanih problema.
I pored nekih prednosti, BMI nije savršen način da procenimo telesnu težinu, jer ne uzima u obzir faktore kao što su sastav tela, pol, rasa, godine.
Višak masnoća i obilne menstruacije Nedovoljna ili prekomerna telesna težina može da promeni menstrualni ciklus. Višak masnoća dovedi do neredovnih i obilnih menstruacija. Nagle promene telesne težine, takođe, utiču na menstrualni ciklus. Velike zalihe masnog tikva luče dodatne količine estrogena i nekada dovode do hormonske neravnoteže i zaustavljanja ovulacije.
Gojaznost se takođe smatra za jedan od faktora rizika koji može utucati na razvoj raka dojke ili materice.
U slučaju da je osoba suviše mršava ili gojazna, ponovno uspostavljanje zdrave telesne težine može  pokrenuti zdrav menstrualni ciklus.
Moguć je višemesečni izostanak menstruacije Kod žena sa viškom kilograma sindrom policističnih jajnika čest je uzrok izostanka menstruacije. Jajnici produkuju više androgena, muškog polnog hormona koji ometa menstrualni ciklus.
Stručnjaci navode da što je veća gojaznost veća je i verovatnoća od izostanaka menstruacije, Moguće je da u nekim slučajevima dođe do sekundarne amenoreje koja se određuje kao izostanak menstruacije u trajanju 3 do 6 meseci kod osoba koje su imale redovne menstruacije. Simtpomi amenoreje su akne (češće su kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika), gubitak kose, glavobolja, bol u karlici, mogući su i problemi sa vidom.
Sistemska upala i krvarenje koje traje duže od nedelju dana Gojazne žene češće pate od obilnog krvarenja tokom menstruacije. Veruje se da sistemska upala koja se javlja zbog gojaznosti može da odloži oporavak endometrijuma (unutrašnja sluznice materice) i pojača krvarenje. Jako menstrualno krvarenje (menoragija) određuje se kao stanje kada menstrualno krvarenje  traje duže od sedam dana i/ili kojim se gubi više od 80 ml krvi.  Smatra se da je menoragija uzrokovana hormonskom neravnotežom koja je isprovocirana promenama telesne težine. Nelečena obilna krvarenja mogu da dovedu do malokrvnosti usled manjka gvožđa.
Mršavost utuče na zdravlje kostiju I mršavost koja je posledica nedovoljnog unosa kalorija, bolesti ili suviše jakog fizičkog napora je svojevrsni atak na organizam koji utiče na hormonsku ravnotežu i plodnost. Moguće je da u slučaju nedovoljne telesne težine dođe i do manjka estrogena zaduženog i za zdravlje kostiju. U slučaju da manjak kilograma nije posledica neke osnovne bolesti, stanje se može dobro regulisati ponovnim uspostavljanjem zdrave telesne težine.
Normalan višak kilograma tokom menstruacije Redovne menstruacije su indikator hormonske ravnoteže. Svaki nagli gubitak ili višak kilograma može da utiče na hormone i da dovede do neredovnih menstruacija, koje nekada mogu biti praćene bolovima i obilnim krvarenjem. U slučaju bilo kakvog poremećaja menstrualnog ciklusa potrebno je da odemo na ginekološki pregled. Ukoliko želimo da smršamo savet je da sledimo zdrave dijete za redukciju telesne težine i da se ako imamo nekih nedoumica posavetujemo sa dijetetičarem.
Normalo je da tokom menstruacije dobijemo možda kilogram viška, koji je posledica obilnog lučenja estrogena i  progesterona i zadržavanja vode u telu. Nivo estrogena je na vrhuncu pred menstruaciju i on je razlog za zadržavanje vode u telu i osećaj nadutosti. Hormonske promene mogu da dovedu i do konstipacije i otežanog pražnjenja creva. Menstruacije takođe mogu biti bolnije kod žena sa viškom kilograma i na taj način uticati na dnevne aktivnosti i kvalitet života.
Članak Kako telesna težina utiče na menstrualni ciklus, da li gojazne žene imaju obilnija krvarenja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.