Izvor: eKlinika.rs, 26.Dec.2023, 12:02

Kako se pravi domaće ulje od cimeta i za šta se preporučuje

Ulje od cimeta je samo jedan od proizvoda ove egzotične biljke koja je ukusom osvojila svet, ali tokom vremena razotkrivana su i njena lekovita svojstva. Miris cimeta je pikantan, pa je i cimetovo ulje cenjeno zbog svoje autentične arome. Danas se za cimet kaže da je idelana  kombinacija kvalitetnog začina i prirodnog leka.
Ulje od cimeta dobija se od nekoliko biljnih vrsta Cimet, u različitim oblicima, proučavan je zbog njegovog uticaja na kontrolu infekcije, kontrolu šećera >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u krvi i druga stanja, a studije pokazuju da ulje cimeta ima:
antibakterijska antifungalna antidijabetska i antioksidativna svojstva. Cimetovo ulje dobija se iz kore ili listova nekoliko vrsta drveća, pre svega uključujući drvo Cinnamomum verum i Cinnamomum cassia. Većina komercijalno dostupnog cimetovog ulja  dobija se iz stabla Cinnamomum cassia i naziva se kasija cimet, a cimet koji potiče od Cinnamomum verum je cejlonski cimet i dosta je skuplji. Obe vrste se sastoje od jedinjenja i fitohemikalija, kao što su cinamaldehid i eugenol. Upravo ovi elementi čine cimet korisnim za zdravlje.
Kako se pravi domaće ulje od cimeta? Postoje dve vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine, koje se pravi od listova i kore biljke vrlo složenim postupkom, a drugo je ekstrahovano ulje od cimeta koje možemo sami da napravimo.
Za domaće ulje od cimeta potrebno je:
nekoliko štapića cimeta čisto, rafinisano maslinovo ulje. Kako bi se pripremilo ulje od cimeta potrebno je cele štapiće cimeta uspravno staviti u teglu. Štapiće cimeta prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni ulje. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji na sobnoj temparaturi 3 nedelje. Svaki dan teglu treba dobro promućkati. Nakon tri nedelje procedite ulje kroz gazu i ulijte ga u teglu od tamnog, braon stakla. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da tegla bude popunjena, što znači najmanje 5 od 6 štapića na pola litra ulja. Što je veći broj štapića cimeta ulje će biti bolje.
Ulje od cimeta je jaki antioksidans koji sprečava oštećenja i štiti ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju teške bolesti i starenje organizma. Ulje od cimeta je najbolje koristiti tako što se popiju jedna do 2 kašičice ujutro i uveče. Može da se primei i za spoljnu upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena mesta. Ulje od cimeta ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva, a prema studiji Wheeling University u SAD korišćenje cimeta ili ulja od cimeta odličan je tonik za mozak koji sprečava tenzije, nervozu i gubitak pamćenja i značajno pojačava moždanu aktivnost.
Za šta je dobro cimetovo ulje? Kontrola šećera u krvi. Redovno korišćenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara i brzo normalizira nivo šećera. Istraživači iz amerčkog Human Nutrition Research Center dokazali su da komponente koje se nalaze u cimetu pozitivno jeluju na vitalne delove ljudskog zdravlja posebno kod dijabetičara.
Antibakterijska svojstva. Istraživanja pokazuju da ulje može da se bori protiv bakterijskih organizama koji se teško leče. Studije otkrivaju da jedinjenja u ulju cimeta imaju antimikrobni efekat protiv Pseudomonas aeruginosa, potencijalno opasne po život bakterije otporne na lekove koja pogađa biljke, ljude i druge životinje. Ulje od cimeta pozitivno deluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu, a posebno u žučnoj kesi. Osim što sprečava i uništava bakterije, ulje od cimeta smanjuje broj i uništava gljivice pa se primenjuje i kao lek protiv kandide.
Aromaterapija. Svojstva cimetovog ulja čine ga popularnim izborom za tretmane kućne aromaterapije. U aromaterapiji, esencijalna ulja se raspršuju ili prskaju u vazduh tako da mogu da se udahnu ili apsorbuju u kožu. A poznato je da je aromaterapija opuštajuća i deluje na smanjenje depresije i anksioznosti i za bolji san.
Oralno zdravlje. Utvrđeno je da su antibakterijska i antigljivična svojstva cimeta efikasna protiv Streptococcus mutans i Candida ssp, dva agensa koja izazivaju oralne infekcije i karijes.
Dezinfekcija. Antibakterijska svojstva ulja kore cimeta čine ga bezbednom, efikasnom i nehemijskom alternativom aditiva koja se može koristiti za očuvanje proizvoda i produženje njihovog roka trajanja. Studija je otkrila da se ulje cimeta može efikasno koristiti kao konzervans u kozmetici, toaletnim potrepštinama i dezinfekcionim sredstvima za bolničko okruženje.
Članak Kako se pravi domaće ulje od cimeta i za šta se preporučuje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.