Izvor: eKlinika.rs, 16.Feb.2024, 16:00

Kako određeni lekovi za dijabetes tipa 2 smanjuju rizik od kamena u bubregu

Dijabetes tipa 2 dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od razvoja kamena u bubregu, ali neki oblici lečenja ovog stanja mogu da utiču da se bolest bubrega ne pojavi. Međutim, naučnici iz istraživačkog centra Mass General Brigham utvrdili su da određeni lekovi za dijabetes tipa 2 smanjuju rizik od kamena u bubregu koji može da izazove jak bol i dovodi do opadanja funkcije organa.
Dijabetes tipa 2 i kamen u bubregu dovedeni u međusobnu vezu Stope pacijenata sa kamenom >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u bubregu su u porastu širom sveta. U studiji koju su vodili istraživači iz Mass General Brigham, istraživači su otkrili da postoji povezanost između upotrebe inhibitora natrijum-glukoze kontratransportera 2 (SGLT2) i nižeg rizika od razvoja kamena u bubregu, a nalazi istraživanja objavljeni su u JAMA Internal Medicine.
Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital i Massachusetts General Hospital radili su zajedno na sprovođenju analize. Studija je uključila podatke iz tri nacionalne baze podataka pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Tim naučnika analizirao je podatke od 716.406 odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2 koje su počele da uzimaju inhibitor SGLT2 ili dve druge klase lekova za dijabetes poznate kao agonisti receptora GLP1 ili inhibitori dipeptidil peptidaze 4 (DPP4).
Pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2 dobro odreagovali na SGLT2 vrstu leka Pacijenti koji su počeli da uzimaju SGLT2 inhibitore imali su 30 odsto manji rizik od razvoja kamena u bubregu od onih koji su uzimali GLP1 agoniste i oko 25 procenata manji rizik od onih koji su uzimali DPP4 inhibitore.
– Naši nalazi mogu da pomognu u donošenju kliničkih odluka za pacijente sa dijabetesom koji su u riziku od razvoja kamena u bubregu – objasnila je autorka studije dr Julie Paik sa Odeljenja za farmakoepidemiologiju i farmakoekonomiju i Odeljenja za bubrege u Brigham and Women’s Hospital.
Nefrolitijazu moguće izbeći uz pomoć individualnog profila rizika Objašnjavajući da osobe sa dijabetesom tipa 2, koje se leče određenom klasom lekova imaju značajno manji rizik od razvoja kamena u bubregu, dr Paik je navela da se među tom grupom lekova, koji se nazivaju inhibitori kotransportera natrijum-glukoze 2 (SGLT2) izdvajaju  Bexagliflozin (Brenzavvy), Canagliflozin (Invokana), Dapagliflozin (Farxiga) i Empagliflozin (Jardiance).
– Naši rezultati pokazuju da za pacijente sa dijabetesom tipa 2, individualni profil rizika za razvoj kamena u bubregu, nefrolitijaze, može da bude razmatran kada se odlučuje koji lek za snižavanje glukoze treba da počne da se uzima – navodi dr Paik.
Članak Kako određeni lekovi za dijabetes tipa 2 smanjuju rizik od kamena u bubregu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.