Izvor: eKlinika.rs, 22.Feb.2024, 13:01

Kako neprospavane noći utiču na pamćenje?

Dok jedna noć bez sna ne predstavlja značajan i dugotrajni problem, više neprospavanih noći mogu imati kumulativne efekte, čineći oporavak kognitivnih funkcija sve izazovnijim, posebno kako starimo.




Naučnici su ispitivali podatke o spavanju i kognitivnim sposobnostima, čak  479.420 zdravih osoba srednjeg do kasnog životnog doba (38 do 73 godine starosti. Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << su pokazalo da je sedam sati sna dnevno bilo povezano sa najvišim kognitivnim performansama, a da su se one smanjivale za svaki sat ispod i iznad ovog trajanja sna. Ovaj odnos je ostao takav i kada su ispitivane osobe koje su bile starije od 60 godina, njih 212.006. Pokazalo se i da su pojedinci koji spavaju između šest do osam sati imali značajno veći volumen sive materije u 46 od 139 različitih regiona mozga, uključujući orbitofrontalni korteks, hipokampus, precentralni girus, desni frontalni pol i cerebelarna podpolja. Nekoliko delova mozga pokazalo je povezanost između trajanja sna i zapremine mozga, dok su drugi regioni bili manji samo kod osoba koje su duže spavale. Ovi nalazi naglašavaju važnu vezu između modifikacionog faktora životnog stila trajanja sna i kognicije, kao i široko rasprostranjenu povezanost između sna i strukturalnog zdravlja mozga.
Ono što je bitno jeste činjenica da se pokazalo i da samo jedna noć sa manje od šest sati sna može da ometa funkciju kratkoročnog pamćenja sledećeg dana. 
Na šta još mogu uticati neprospavane noći pored toga što utiču na formiranje pamćenja pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.





Članak Kako neprospavane noći utiču na pamćenje? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.