Kako nam telo poručuje da je dehidrirano: Ovo su znaci

Izvor: B92, 08.Jun.2023, 21:21

Kako nam telo poručuje da je dehidrirano: Ovo su znaci

Do dehidracije dolazi kada naše telo izgubi više tečnosti nego što je dobije, a kada je normalan sadržaj vode u našem telu smanjen, dolazi do poremećaja ravnoteže minerala (soli i šećera) što znatno utiče na njegovo funkcionisanje. Kako donosi NHS, voda čini više od dve trećine zdravog ljudskog tela, a najviše pomaže očuvanju zdrave probave, izbacuje otpadnih materija i toksine iz organizma i održava našu kožu zdravom.

Kako objašnjavaju stručnjaci, telo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogođeno čak i kada izgubimo malu količinu tečnosti. Dehidracija je obično uzrokovana nedostatkom tečnosti u organizmu, a klima, treninzi kojim se bavimo (naročito po vrućem vremenu) i naša ishrana mogu doprineti dehidraciji. Dehidrirati možemo i zbog bolesti, kao što su povraćanje i proliv ili znojenje zbog povišene temperature.

Ali, mnogi ljudi često ne znaju kako da prepoznaju prve simptome dehidracije, što može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. Kako naglašavaju lekari, neki od ranih znakova upozorenja na dehidraciju uključuju:

osećaj žeđi i vrtoglavice

suva usta

umor

tamni urin intenzivnog mirisa

smanjena potrebu za mokrenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.