Izvor: eKlinika.rs, 20.Feb.2024, 18:03

Kako hrana utiče na seksualno zdravlje muškaraca koji se leče od raka prostate

Biljna hrana utiče na seksualno zdravlje muškaraca koji se leče od raka prostate, utvrdili su naučnici sa NYU Grossman School of Medicine i sa Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ishrana koja ograničava meso i mlečne proizvode, ali je bogata voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima, dovodi se u vezu sa manjom erektilnom disfunkcijom, urinarnom inkontinencijom i drugim uobičajenim neželjenim efektima koji se vide kod pacijenata sa rakom prostate, pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << nova studija.
Seksualno zdravlje kvalitetnije uz biljnu ishranu Istraživači sa NYU Grossman School of Medicine i sa Harvard T.H. Chan School of Public Health analiziali su više od 3.500 muškaraca sa karcinomom prostate. Proučavali su da li je njihova  ishrana zasnovana na biljnoj hrani i da li ima veze sa problemima kvaliteta života koji se često javljaju nakon lečenja.
Razvrstavajući pacijente u 5 grupa na osnovu proporcije biljne i životinjske hrane koju su muškarci jeli, autori su otkrili da je grupa koja je konzumirala najviše biljne hrane postigla 8 do 11 odsto bolji rezultat prilikom merenja seksualne funkcije u poređenju sa grupom. koja uopšte nije konzumirala biljnu hranu. Slično tome, rezultati su otkrili do 14 procenata bolje rezultate za zdravlje urinarnog sistema, uz manje slučajeva inkontinencije, opstrukcije i iritacije. Autori su dalje otkrili do 13 odsto bolje rezultate u hormonalnom zdravlju (koje procenjuje simptome poput nedostatka energije, depresije i talasa vrućine) među članovima grupe koji najviše jeli biljnu hranu.
Biljna hrana može da smanji rizik od razvoja bolesti – Naši nalazi pružaju nadu za one koji traže načine da poboljšaju kvalitet svog života nakon operacije, zračenja i drugih uobičajenih terapija za rak prostate, što može da izazove značajne nuspojave. Dodavanje više voća i povrća u ishranu, uz smanjenje mesa i mlečnih proizvoda, jednostavan je korak koji pacijenti mogu sami da preduzmu – obašnjava autorka studije urolog dr Stacy Loeb iz medicinskog centra NYU Langone Health
Rak prostate je među najčešćim i najsmrtonosnijim oblicima raka među muškarcima, a prethodno istraživanje istog tima naučnika već je pokazalo da ishrana biljnom hranom može da smanji rizik od razvoja bolesti. Druga istraživanja dovela su u vezu ovakvu ishranu sa manjim rizikom od seksualne disfunkcije uopšte.
– Za novu studiju, objavljenu ovog februara u časopisu Cancer, veruje se da je prva te vrste koja na osnovu ishrane pokazuje bolje zdravlje urinarnog sistema kod ovih pacijenata – ističe dr Loeb.
Istorijska je zabluda da meso pojačava seksualno zdravlje i funkciju Istraživači kažu da konzumiranje velikih količina bilo koje biljne hrane ima veze sa boljim seksualnim zdravljem, zdravljem urinarnog sistema i vitalnošću, bez obzira na demografske faktore, razlike u načinu života ili istoriju drugih medicinskih problema kao što je dijabetes. Unos  više zdrave biljne hrane takođe se dovodi u vezu sa boljom funkcijom creva, što se, kaže dr Loeb, može objasniti dijetalnim vlaknima koja se nalaze u biljkama.
– Ovi rezultati doprinose dugoj listi zdravstvenih i ekoloških prednosti konzumiranja više biljaka i manje životinjskih proizvoda. Oni takođe jasno osporavaju istorijsku zabludu da jedenje mesa pojačava seksualnu funkciju kod muškaraca, jer, u stvari izgleda da je suprotno – naglašava dr Loeb.
Članak Kako hrana utiče na seksualno zdravlje muškaraca koji se leče od raka prostate se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.