Izvor: eKlinika.rs, 05.Jan.2024, 20:02

Kako filmovi o superherojima utiču na naše mentalno zdravlje

Filmovi o superherojima drže nas napetim, ali ako malo razmislimo, oni nisu samo zabava. Dok pratimo priču o heroju sa nadljudskim moćima koji štiti ljude od zlikovaca, postoje važne životne lekcije koje filmovi o superherojima na kraju dele svojim obožavaocima.
Filmovi o superherojima u službi mentalnog zdravlja Većina filmova o superherojima koji su snimljeni inspirisana je likovima iz Marvelovih i DC (Detective Comics) stripova. Oni nas vode na emocionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vožnju rolekosterom sa smrtima, prijateljstvima, ljubavlju i žestokim bitkama između superheroja i superzlikovaca, a ponekad i onim između superheroja! Svi ovi narativi i likovi pomažu nam da naučimo životne lekcije.
Studija iz 2016. objavljena u International Journal of Narrative Therapy and Community Work pokazala je da su razgovori o filmovima o superherojima i protagonistima stripova pomogli članovima grupe za podršku vršnjacima. Pomogli su im da ne samo da budu junaci svojih priča, već i da pronađu snagu, smisao i svrhu u svojim teškoćama.
Prednosti gledanja filmova o superherojima za mentalno zdravlje Filmove uglavnom gledamo radi sopstvene zabave. Način na koji film utiče na nečije mentalno zdravlje zavisi od vrste filma koji gleda, kaže dr Ashish Gambre, psihijatar konsultant u SRV Hospitals. Oni mogu poslužiti kao izvor zabave, opuštanja i inspiracije, ali mogu uticati i na emocije i percepcije. Na primer, komedija može da nam podigne raspoloženje i može da deluje kao sredstvo protiv stresaTužan film može pomoći da oslobodimo svoje emocije. A filmovi o superherojima na više načina podstiču mentalno zdravlje.
1. Motivišu
Gledanje filmova o superherojima publici može pružiti motivaciju i inspiraciju. Može podstaći gledaoce da teže ka svojim ciljevima i da veruju u sopstvene sposobnosti.
2. Podstiču maštu
Filmovi mogu pomoći da podstaknu maštu i kreativnost, posebno kada gledate filmove o superherojima, kaže dr Gambre.
3. Pomažu da budemo pametniji
Likovi superheroja pametni, mudri i dobri su u rešavanju problema, čime podstiču gledaoce da pronađu rešenja za složene probleme. Recimo, Iron Man ili Hulk uvek smisle jedinstvene načine da pobede lošeg momka.
4. Jačaju porodične veze
Pošto filmovi o superherojima pokrivaju širok spektar starosnih grupa, oni doprinose jačanju porodičnih veza jer u njima svi zajedno mogu da uživaju. Osim toga, čak i filmske priče imaju porodicu kao sastavni deo. Na primer, roditelji Brusa Vejna su ubijeni pred njim kada je bio dete. Ta tragedija bila je glavni razlog da postane osvetnik, spasavajući ljude svog grada Gotama.
Sve u svemu, filmovi o superherojima imaju isti uticaj na decu kao i na odrasle. Pomažu da se izgradi njihovo samopouzdanje i obrazuje ih o ispravnom i lošem, neguje važnost i vrednost timskog rada. Likovi superheroja deluju kao uzori deci, primećuje dr Gambre.
Šta je terapija uz pomoć superheroja Moć superheroja toliko je jaka da čak i stručnjaci podržavaju terapiju superheroja. To je koncept koji uključuje upotrebu priča ili likova iz poznatih knjiga, TV serija, filmova i video igrica i njihovo uključivanje u terapije zasnovane na dokazima kao što su kognitivna bihevioralna terapija i terapija prihvatanja i posvećenosti. Ova terapija pomaže osobama sa blagom anksioznošću, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem, kaže dr Gambre. Ona se kreće ka njihovim vrednostima tako što uči kako da prihvate negativne i beskorisne misli, osećanja i da im pomogne da se povežu sa izmišljenim superherojem koji je prevazišao mnoge sopstvene borbe i izazove. Ovo pomaže osobi da postane sopstvena verzija superheroja u stvarnom životu.
Neželjeni efekti gledanja filmova o superherojima Kao i sa bilo čim drugim, sve što je preterano nije od koristi.
Preterano gledanje filmova o superherojima može dovesti do negativnih posledica kao što su nerealna očekivanja i neosetljivost na nasilje. Celodnevno gledanje filmova može dovesti do sedentarnog načina života i smanjene fizičke aktivnosti. Nasilje i akcija u takvim filmovima mogu povećati agresiju kod nekih gledalaca. Deca mogu da imitiraju vratolomije koje izvode superheroji i da pretrpe velike povrede. Iako filmove o superherojima možemo da gledamo po ceo dan, kao što Kapetan Amerika može ceo dan da se bori protiv zlikovaca, umerenost je ključna kod gledanja filmova da bismo održali zdravo mentalno stanje.
Članak Kako filmovi o superherojima utiču na naše mentalno zdravlje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.