Izvor: eKlinika.rs, 15.Jul.2023, 18:01

Kako da znamo da li je opasan bol u grudima i šta nam govori lokacija gde se javlja

Bol u grudima najlešće se doživljava kao simptom srčanog udara, ali, kardiolozi navode da to nije uvek slučaj i izdvajaju tri znaka koji na to ukazuju. Kako ističu, nije svaka nelagodnost u grudima simptom srčanog udara. Ali, kako da znamo kada je bol u grudima zapravo srčani udar, a ne nešto sasvim drugo?
Da li je važna lokacija na kojoj se javlja bol u grudima? Dr Curtis Rimmerman, kardilog iz Cleveland Clinic kaže da je važno razlikovati da li se bol u grudima iznenada >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << javio, da li je uporan i da li se ili ne pojavljuje na jednoj te istoj lokaciji u grudima. Ali, čak i kada čovek nije siguran da zna sve ove odgovore, svaki bol u grudima zaslužuje hitan pregled.
Bol grudima može da se javi na desnoj strani ili u sredini grudnog koša. Dr Rimmerman ističe da je  lokacija bola u grudima manje bitna.
– Kada pokušavate da razlikujete da li je u pitanju srčani udar ili ne, lokacija bola je precenjena. Nikada ne treba obraćati previše pažnje na lokaciju jer tako može da se izgubi funkcionalni srčani mišić ukoliko se dugo čeka kako bi se shvatilo šta uzrokuje bol. Neki ljudi dožive ono što se naziva „tihi srčani udar“, tokom kojeg uopšte ne osećaju bol. Ali, oni koji dožive bol tokom srčanog udara mogu da ga osete bilo gde u grudima, obično na površini, koja je otprilike veličine njihove šake ili je veća od toga. Lokacija je samo jedan faktor u određivanju da li je u pitanju srčani udar ili ne – upozorava dr Rimmerman.
Koji znaci ukazuju da se javlja srčani udar? Kardiolozi napominju da, ako imate srčani udar, takođe možete da doživete bol u drugim delovima tela, kao na primer:
Bol u vratu i grlu Bol u ramenima Bol u gornjem delu leđa, između lopatica Bol u levoj ili desnoj strani vilice Bol u levoj ili desnoj sredini do nadlaktice. Kako da znamo da li je bol u grudima ozbiljan? Bol u grudima dovodi se u vezu sa srčanim udarom. Obično se javlja iznenada i ne nestaje sam. Ozbiljan bol, koji se javlja usled srčanog udara, često dolazi sa drugim simptomima:
Kratak dah Umor Omaglica ili vrtoglavica Ubrzan rad srca Hladan znoj Gubitak svesti. – Osećaj je skoro kao da se u našim grudima nalazi balon, koji se širi, a ne kao da je nešto iz spoljne sredine ušlo unutra. Ovaj bol može da dođe i prođe, ali će biti uporan. Često je to neumoljiv intenzivan pritisak ili težina, a ne izrazit bol – objašnjava dr Rimmerman i podseća da ako ovaj osećaj ili bilo koji od ovih simptoma traje duže od nekoliko minuta, trebalo bi odmah pozvati hitnu pomoć.
Dr Rimmerman navodi da ako je čovek dugogodišnji pušač, ako ima dijabetes, visok krvni pritisak, visok holesterol ili veoma izraženu porodičnu istoriju srčanih bolesti (koronarne arterijske bolesti), sve to povećava njegove šanse da nelagodnost u grudima izaziva osećaj povezan sa problemom funkcije srca.
Simptomi koji znače da nije u pitanju srčani udar Ponekad bol u grudima nije signal srčanog udara. Na to ukazuje studija poseta hitnoj pomoći, koja je pokazala da je manje od 6 odsto ljudi, koji su dolazili sa bolom u grudima imalo po život opasan problem sa srcem. To ne znači nužno da nema razloga za uzbunu, ali postoje načini da se isključi srčani udar ako neko nije u riziku da ga dobije.
Kardilozi navode da verovatno nije u pitanju srčani udar ako su:
Bol ili nelagodnost trenutni Ako je bol izolovan na jednoj maloj površini Ako se bol pogoršava ili poboljšava kada se promeni položaj tela Ako se javi iznenadna, oštra, trenutna nelagodnost u grudima, koja traje manje od nekoliko minuta, to može da bude usled povreda kao što su slomljena rebara, povučen mišić u zidu grudnog koša, upala hrskavice, fibromijalgija… Ako osoba oseća prodoran bol u grudima, koji se pogoršava kada se kreće ili duboko udiše,  verovatno nije u pitanju srčani udar, već to može da bude problem sa plućima uzrokovan brojnim faktorima:
Pneumonija ili neka druga infekcija Zapaljenje sluznice pluća (pleuritis) Krvni ugrušak u plućima Napad astme. Članak Kako da znamo da li je opasan bol u grudima i šta nam govori lokacija gde se javlja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.