Kako da se najbolje zaštitite od komaraca

Izvor: eKlinika.rs, 19.Jun.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se najbolje zaštitite od komaraca

Privlače ih dezodoransi i drugi kozmetički preparati, a treba izbegavati i nošenje tamne odeće. Ne dozvolite deci da se češu, jer može doći do infekcije
Freeimages.com / Stock photo: Bug eyes 1

Sa toplim vremenom, stigli su nam i komarci, koji često mogu da naprave velike probleme. Čak i ako se na vreme unište legla, nemoguće ih je potpuno ukloniti, pa je oprez, preventiva i korišćenje odgovarajućih preparata, neophodno oružje u borbi protiv upornih krvopija. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
Komarce najviše privlači miris kože, temperatura i vlažnost. Zato napadaju određene delove tela kao što su glava i noge, što ima veze s znojenjem. Primamljivi su im i dezodoransi i mirisi drugih kozmetičkih i higijenskih sredstava. Treba izbegavati i nošenje tamne, naročito crne odeće, jer apsorbuje više toplote. Zanimljivo je da je pokušaj da komarca oterate rukom bezuspešan, jer ga to, naprotiv, privlači.
U svakom slučaju, prevencija je najbolja zaštita. Savetuje se da ukolonite svu stajaću vodu iz dvorišta i sve što može da posluži kao mesto za razmnožavanje ovih krvopija.
– Komaraca najviše ima pored svih vrsta voda, kao i u predelima sa gustom vegetacijom. Zato izbegavajte duži boravak na takvim mestima u sumrak i zoru, a ako je to nemoguće, onda treba biti adekvatno obučen, a na otkrivene delove tela treba da bude naneto neko sredstvo za odbijanje insekata. Na prozorima i spoljnim vratima stavite mreže, a od pomoći je i korišćenje sredstva protiv insekata za prostorije. Oni koji putuju u osetljiva područja bi trebalo da nabave i mreže za krevete – savetuje dr Željko Jadranin, sa Instituta za epidemiologiju Sektora za preventivnu medicinu VMA.
Supstance koje ispušta komarac prilikom ujeda izazivaju svrab, otok i crvenilo na koži. Potrebno je nekoliko dana za zalečenje. Izbegavajte češanje jer može doći do infekcije. Najgore prolaze alergični, kod kojih već posle nekoliko minuta nastaje burna reakcija – osip, veliki otok, čak i gušenje. Na mesto ujeda treba staviti hladnu oblogu. Ako je svrab jak namažite kortikosteroidnu mast i uzmite antihistaminik.
Deca su posebno osetljiva i razdražljiva zbog ujeda insekata, naročito ako je reč o velikom broju osipa. Alergijsku reakciju prepoznaćete po crvenilu i otoku na mestu uboda, izraženom svrabu. Preporučuje se da mališanu date sirup antihistaminika („klaritin“, „presing“), ali i da obratite pažnju da li se češe. Za ublažavanje tegoba od ujeda, preporučuju se masti na biljnoj bazi.
Pažnju bi posebno trebalo da obrate oni koji će godišnje odmore provesti na pojedinim egzotičnim destinacijama. Jer, komarci prenose i ozbiljne bolesti, poput groznice Zapadnog Nila, žute groznice, malarije… Dr Željko Jadranin kaže da je od ovakvih bolesti u našoj zemlji dokazano prisustvo samo groznice Zapadnog Nila.
– Većine komaraca kojih ima u tropskim područjima sada ima i kod nas. U javnosti je za prenošenje groznice Zapadnog Nila optuživan „importovani tigrasti komarac“, a istina je da ovu infekciju mogu preneti i prenose svi komarci uobičajeni i za naše područje – navodi Jadranin.
Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji u svetu, a ptice su rezervoari zaraze, obično gavranovi i čavke. Simptomi se javljaju 3-14 dana nakon uboda, ali ne kod svih.
– Većina inficiranih osoba ne razvija nikakvu kliničku sliku, ili pak razvije blagu formu bolesti koja liči na bilo koju drugu prehladu. Samo se u jednom na 150 slučajeva infekcije razvija teški klinički oblik bolesti sa mogućim neurološkim komplikacijama, pa i smrtnim ishodom – objašnjava Jadranin.
Komarci prenose i malariju, koje kod nas nema. Zabeleženi su samo slučajevi „uvezene“ malarije, zato bi je trebalo ozbiljno shvatiti, jer može da „odnese glavu“ kaže načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti na VMA, prof. dr Darko Nožić.
– Oni koji idu u tropska i suptropska područja bi naročito trebalo da obrate pažnju. Imali smo slučajeva da su zaraženi došli iz ugroženih područja, a neki se nisu ni vratili. Zato bi obavezno trebalo koristiti antimalarike, koji štite od malarije. Oni se piju sedam dana pre puta, jednom nedeljno tokom boravka u inostranstvu i mesec dana po povratku – napominje Nožić.
Zarazne bolesti koje prenose komarci u početku prate visoka temperatura, malaksalost, glavobolja, povraćanje, osip kože, proliv, mučnina, bol u leđima i mišićima, nedostatak apetita, natečene limfne žlezde.
– Najteži tip bolesti, upalu mozga i moždanih opni, odnosno meningitis i encefalitis, uglavnom dobiju stariji od 65 godina, hronični bolesnici i oni kojima je oslabljen imunitet. Pacijenti mogu da se spasu uz simptomatsku terapiju, ali je najveći problem u Srbiji što oboleli ne dođu na vreme da dobiju lekove koji smanjuju otok mozga i kiseonik – objašnjava Nožić.
ŠTA PONETI NA ODMOR U PRIRUČNOJ APOTECI?
Preporuka je da se na putovanja, ako se ide u oblasti gde ima puno komaraca, ponese adekvatna odeća svetlih boja, sredstva protiv insekata za telo i prostorije. U priručnoj apoteci imajte i neko od sredstava za suzbijanje svraba, ako burno reagujete na ubod. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, jer posle pojedinih krema iz ove grupe morate izbegavati sunčanje – opominje dr Željko Jadranin.
eKlinika.rs / Novosti / Suzana MILOŠEVIĆ

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.