Kako da čistite uši, a da ne ozledite bubnu opnu

Izvor: eKlinika.rs, 03.Dec.2020, 16:01

Kako da čistite uši, a da ne ozledite bubnu opnu

Ne gurajte štapić duboko u uho Foto: Shutterstock

Ušni vosak u malim količinama je prirodno zaštitno mazivo i pomaže u zaštiti bubne opne i slušnog kanala od mikroorganizama i toksičnih supstanci. Međutim, ako ga ima previše, on postaje izvor patogenih bakterija, koje su uzročnik upale ušiju.
Šta je ušni vosak i zašto se stvara? Kod većine ljudi, višak voska, koji se stručno naziva cerumen, periodično se samostalno izbacuje iz ušiju, što se naziva „samočišćenje“. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << U tim slučajevima se čišćenje i ne preporučuje da se ne bi uklonio taj protektivni sloj.
Problem nastaje samo ako se vosak stvara u prevelikim količinama ili kada ga nema uopšte – kada su uši potpuno suve. Postoje dve vrste voska – suvi, čiji se višak sam od sebe izbacuje iz ušiju, i vlažan, koji ima tendenciju da se „zalepi“ za zid ušnog kanala i da se taloži. Kada se vlažni vosak stvara u preteranim količinama, postoji rizik da se kanal potpuno blokira, što se kolokvijalno naziva “sumporni čep”.
Stoga, u slučajevima preterane produkcije cerumena, redovno čišćenje ušiju jednako važno kao pranje kose, tuširanje, pranje zuba. Ali je veoma važno da se uši čiste oprezno i pravilno jer povrede mogu da budu vrlo neprijatne i opasne.
Kako čistiti uši? Odmah ćemo reći da nije preporučljivo čistiti uši običnim štapićima. Ovo se posebno odnosi na bebe i decu. Kod beba bubna opna još uvek nije u potpunosti formirana i nalazi se blizu kraja ušnog kanala, pa je veoma lako ozlediti je. Ako bubna opna pukne, može da dođe do oštećenja sluha i većeg rizika od infekcije srednjeg uha (otitis media).
Uzrok povrede može biti udar na bubnu opnu iz spoljnog slušnog kanala prilikom čišćenja ušiju, prilikom pokušaja da se dođe do stranog tela i drugih sličnih situacija.
Povreda bubne opne prepoznaje se po oštrom bolu u uhu, značajnom smanjenju sluha i zvonjavi u uhu. Može doći i do krvarenja iz spoljnog slušnog kanala. Samo lekar može razjasniti dijagnozu tokom otoskopije – vizuelnog pregleda bubne opne.
Zato otorinolaringolozi često kažu: „čistite uši samo koliko možete da ugurate mali prst u uho kako ne biste prodrli previše duboko i ozledili bubnu opnu“.
Ako koristimo pamučni štapić u želji da „očistimo“ slušni kanal što dublje, uguraćemo vosak u kanal i izazvati stvaranje čepova Foto: Shutterstock

Što češće čistite uši, to se vosak više stvara Zapamtite da ušni vosak nije prljavština! Zbog toga ne treba agresivno da ga čistite. Što češće i dublje čistite uši, to je gore. Time stimulišete stvaranje ušnog voska, pa se on proizvodi i akumulira više nego što je potrebno.
Vosak može biti taman, svetao i suv. Samo tamni cerumen stvara smeđi prsten na ulazu u ušni kanal. I samo taj vosak oko ulaza treba ukloniti, ali bez prodiranja u ušni kanal. Ako koristimo pamučni štapić u želji da „očistimo“ slušni kanal što dublje, uguraćemo vosak u kanal i izazvati stvaranje čepova.
Ovi čepovi mogu da budu vrlo opasni. Nemoguće je da ih izvadite sami, već to mora da radi otolaringolog. Samostalni pokušaj tretanja čepova u većini slučajeva dovodi do oštećenja slušnog kanala.
Ako se dete iznenada ogluši na jedno uvo i požali se na bol, odmah treba da se obratite lekaru.
 
Članak Kako da čistite uši, a da ne ozledite bubnu opnu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.