Kakao je odličan čuvar zdravlja

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakao je odličan čuvar zdravlja

Konzumiranje proizvoda od kakaoa dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, a podiže i nivo raspoloženja.

Svakodnevno unošenje raznih proizvoda od kakaoa pozitivno utiče na zdravlje, a pre svega na snižavanje krvnog pritiska. Ovo je pokazalo istraživanje na starijim osobama u Holandiji, koje su svakodnevno konzumirale čokoladu, čokoladne pudinge, čokoladne napitke i slične proizvode od kakaoa. I tokom istorije kakao je opisivan kao lek za mnoge bolesti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Urađena studija do sada predstavlja najjači dokaz o pozitivnom zdravstvenom dejstvu kakaoa, koji je bogat izvor flavonoida, za koji se smatra da utiču na elastičnost arterija i vena. U prilog ovoj tvrdnji naučnici su istakli da su žene, koje su tri meseca pile šoljicu antioksidansima bogatog kakaoa, dobile nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca manje osetljivu kožu.

Naučna istraživanja su potvrdila i da kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Tu ujedno leži odgovor na pitanje zašto depresivni ljudi jedu čokoladu u ogromnim količinama.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid iz porodice kofeina. Zrna sadrže i masnoće, ugljene hidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Sadrži i bakar, koji podstiče razvoj vezivnog tkiva i veoma je važan za nervni sistem.

S druge strane i istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna šolja kakaoa sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.

Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.