Zdravlje

Utorak, 15.10.2013.

08:54

Kakao je odličan čuvar zdravlja

Konzumiranje proizvoda od kakaoa dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, a podiže i nivo raspoloženja.

Izvor: Izvor: novosti.rs, Ž. P.

Default images

Svakodnevno unošenje raznih proizvoda od kakaoa pozitivno utiče na zdravlje, a pre svega na snižavanje krvnog pritiska. Ovo je pokazalo istraživanje na starijim osobama u Holandiji, koje su svakodnevno konzumirale čokoladu, čokoladne pudinge, čokoladne napitke i slične proizvode od kakaoa. I tokom istorije kakao je opisivan kao lek za mnoge bolesti.

Urađena studija do sada predstavlja najjači dokaz o pozitivnom zdravstvenom dejstvu kakaoa, koji je bogat izvor flavonoida, za koji se smatra da utiču na elastičnost arterija i vena. U prilog ovoj tvrdnji naučnici su istakli da su žene, koje su tri meseca pile šoljicu antioksidansima bogatog kakaoa, dobile nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca manje osetljivu kožu.

Naučna istraživanja su potvrdila i da kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Tu ujedno leži odgovor na pitanje zašto depresivni ljudi jedu čokoladu u ogromnim količinama.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid iz porodice kofeina. Zrna sadrže i masnoće, ugljene hidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Sadrži i bakar, koji podstiče razvoj vezivnog tkiva i veoma je važan za nervni sistem.

S druge strane i istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna šolja kakaoa sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.

Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: