Izvor: eKlinika.rs, 10.Apr.2021, 17:01

Kafa pre treninga utiče na snagu, ali da li skida i kilograme

Kofein je moćan stimulans, ima ga u zrnima kafe i kakaa, listićima čaja. Mnoga komercijalna pića koja se reklamiraju kao energetska sadrže kofein. Kofein podstiče centralni nervni sistem, srce i kontroliše krvni pritisak, zbog čega je neizostavni deo početka radnog dana za većinu ljudi. Neka istraživanja idu u prilog činjenici da bi šoljica kafe mogla da bude odlična uvertira za trening, ali i način da tokom vežbanja potrošite više kalorija i oslobodite se viška masti iz tela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> Svetske studije idu u prilog činjenici da šoljica kafe pre treninga ima dobar uticaj na izdržljivost i snagu. Ipak, do sada nijedna studija nije potvrdila pretpostavku, da kafa pre treninga pomaže u sagorevanju masti.
Jedan sat pre treninga Pretpostavlja se da se kofein brzo apsorbuje nakon unošenja, a svoj vrhunac uticaja na telo dostiže između pola sata i 75 minuta. Smatra se da je idealno da popijete šoljicu kafe jedan sat pre vežbanja, u obzir dolazi i čaj crni, zeleni, ne biljni napici (kamilica, nana), s tim što čaj, ipak, ima manji procenat kofeina.
U jednom istraživanju je učestvovalo 15 muškaraca nepušača, prosečne starosti 32 godine. Svi oni su bili dobrog zdravstvenog stanja i konzumirali su manje od 50 mg kofeina dnevno. Pola sata pre treninga konzumirali po 3 mg kofeina na svaki kilogram telesne težine. Istraživanje je potvrdilo da je su oni imali mnogo bolje rezultate, od kontrolne grupe koja je koristila placebo umesto kofeina.
Rezultati su pokazali da je unošenje kofeina 30 minuta pre aerobnog treninga povećalo nivo sagorevanja masti tokom vežbanja. Naučnici su sumnjičavi kada su u pitanju ovi rezultati, jer u istraživanju nisu učestvovale žene, niti osobe koje vode sedelački način života.
Posledice preterane upotrebe kofeina Neka istraživanja idu u prilog činjenici da kafa, takođe, povećava otpuštanje neurotransmitera poput dopamina koji utiče na raspoloženje i receptore bola tokom vežbanja. Što znači da kafa pre treninga pomaže da više uživate u vežbanju.
Ipak, imajte na umu da preterana upotreba kofeina može da uzrokuje glavobolju, mučninu, nesanicu, ubrzan rad srca. Poseban oprez se savetuje osobama s nestabilnim srčanim ritmom. Nije preporučljivo unositi više od 400 mg kofeina dnevno, ili ne više od četiri do pet šoljica kafe.
Članak Kafa pre treninga utiče na snagu, ali da li skida i kilograme se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.