Izvor: eKlinika.rs, 23.Jun.2023, 08:48

Kada treba biti obazriv sa lekovitim biljkama

Lekovite biljke su u našem narodu oduvek bile veoma cenjene. Naši stari su lek za tegobe i bolesti tražili u prirodi i ona im je nesebično davala najraznovrsniju terapiju iz svoje bogate „apoteke”. Tačno se znalo koji cvet, list, stabljiku, koren ili plod treba ubrati za ublažavanje bola, protiv upala, kašlja, groznice, steriliteta…
Naravno postoje pravila kad i kako ih treba uzimati, jer su one ponekad kontraindikovane za određena stanja ili ih nikako ne treba uzimati >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sa drugim lekovima. Gosta eKlinika portala Momčila Antonijevića, novinara i narodnog travara, zamolili smo da nam kaže na šta je potrebno obratiti pažnju i koja biljka se s kojom ne slaže, a koje čajeve ne bi trebalo da koristimo kada se izlažemo suncu.
Lekovita biljka – čarobni kantarion Kantarion je biljka izuzetno složenog hemijskog sastava – sadrži flavonske heterozide hiperozid, rutozid, kvercitozid za koje se smatra da su zaslužni za antivirusno delovanje kantariona. U biljci ima oko 9 odsto tanina, nešto smole, etarskog ulja  izraženog antibakterijskog delovanja, holina, vitamina C i  crvene boje hipericina.
Upravo je hipericin privukao pažnju naučne javnosti jer se ispostavilo da ova supstanca deluje antidepresivno. Preparati sa hipericinom inhibiraju monoaminsku oksidazu (MAO inhibitori), baš kao i neki sintetički lekovi protiv depresije. Zato kantarion ne treba kombinovati sa drugim, sintetičkim antidepresivima. Dakle, ako već pijete lekove protiv depresije, nemojte koristi ovu biljku. Dok se pije čaj od kantariona treba paziti i na ishranu. Izbegavajte namirnice koje sadrže tiramin: stare prevrele sireve, pivo, vino, pileću džigericu, citrusno voće, kafu, čokoladu. Budite veoma obazrivi ako koristite paralelno kontraceptivne pilule i kantarion, jer ova biljke može da umanji njihovo delovanje. Kantarion pojačava osetljivost kože na sunce, pa dok ga uzimate izbegavajte sunčanje – savetuje naš sagovornik Momčilo Antonijević.
Biljke koje se ne „slažu” s lekovima Fototoksične su i biljke iz porodice štitarica: angelika, morač, kim, celer. Fototoksičnost je pojava da naizgled bezopasna jedinjenja pod uticajem UV zraka dobiju sposobnost da se vežu na našu DNK uzrokujući oštećenje ćelija.
Pravilo da se ove biljke ne uzimaju ako se izlažete suncu važi za sve izuzev za ljude koji pate od psorijaze, kojima se to baš preporučuje. Ukoliko uzimate: lekove za snižavanje pritiska, lekove za lečenje raka, antidepresive, statine ili antibiotike bolje da tokom terapije ovim lekovima izbegavate grejpfrut! Evo samo nekih od lekova, tačnije aktivnih supstanci lekova, u kombinaciji sa kojima nikako ne treba uzimati grejpfrut: eritromicin – atorvastatin, lovastatin i simvastatin – lekovi koji se koriste za sniženje masnoća u krvi, amiodaron, antiaritmik, klopidogrel lek koji razređuje krv, eplerenon, diuretik,  felodipin i nifedipin koji su blokatori kalcijumovih kanala, domperidon, lek protiv povraćanja, imunosupresivi ciklosporin, everolimus, sirolimus i takrolimus, lekovi koji se koriste kod autoimunih oboljenja ili kod osoba sa transplantiranim organima. Neželjena dejstva grejpfruta, kada se pije uz određene lekove, traje do 24 časa. Najjači negativni efekti ispoljavaju se ukoliko se grejpfrut uzima istovremeno ili 4 sata pre leka. Grejpfrut sadrži furanokumarine koji enzime sprečavaju da razgrađuju određene hemikalije u crevima, što dovodi do toga da se efekat leka udvostručuje, pa čak i utrostručuje i na taj način šteti organizmu – kaže Momčilo Antonijević.
Imela, lucerka, kleka… Naš sagovornik upozorava na to da ako uzimate lekove za razređivanje krvi nije preporučljivo koristiti biljne preparate na bazi belog luka, đumbira, kurkume, suručice ili vrbove kore. Ove biljke takođe deluju na razređivanje krvi pa se ne preporučuje kombinovati ih sa lekovima sličnog delovanja.
Imelu nemojte koristiti ako patite od tuberkuloze ili multiple skleroze. Lucerku treba da izbegavaju svi koji pate od autoimunih bolesti, posebno od lupusa. Takođe, ne preporučuje se onima koji su imali ili imaju predispoziciju ka tumorima izazvanim hormonskim delovanjem. Nekada se mislilo da etarsko ulje kleke previše nadražuje bubrege. Nova istraživanja su utvrdila da je za to verovatno krivo terpentinsko ulje koje se mešalo sa uljem kleke da bi se spustila njegova cena – objašnjava sagovornik eKlinika portala Momčilo Antonijević.
Lipa, podbel i ženšen… Momčilo Antonijević kaže da je potreban oprez ukoliko imate oštećenu jetru ili ste u porodici imali istoriju bolesti jetre jer treba da izbegavate podbel, gavez, lopuh i boražinu. Ove biljke sadrže pirolizinske alkaloide koji su potencijalno opasni za ovaj organ.
– Nekada se mislilo da lipa oštećuje srce i da srčani bolesnici treba da je izbegavaju. Lipa ne deluje direktno na srce, ali podstiče znojenje što može smetati srčanim bolesnicima. Dakle, kao što treba biti pažljiv u sauni, treba paziti i sa ovim čajem. Ženšen je prirodni tonik koji poboljšava opšte stanje organizma, ali nije istina da svi ljudi, bez obzira na pol i starosnu dob, mogu da uzimaju ovu lekovitu biljku. Bolesnicima koji pate od visokog krvnog pritiska i bolesti srca preporučuje se da se posavetuju s lekarom o mogućoj upotrebi preparata sa ženšenom. Ne treba da ga koriste deca pre puberteta, trudnice, dojilje, oboleli od infektivnih bolesti i poremećaja koagulacije krvi. Kao reakcija na preparate sa ženšenom mogu se javiti nesanica, mučnina, PMS, glavobolja, povišen krvni pritisak. Oprez se savetuje i dijabetičarima jer postoji opasnost od hipoglikemije. Ako uzimate ženšen zabranjeno je jesti rotkvu i morske proizvode, a ne preporučuje se grožđe, kao ni čajevi od drugih biljaka. Prilikom pripreme ženšena ne smeju se koristiti metalne posude.
Oprez pri korišćenju afričke šljive – Koren koprive, afrička šljiva i semenke bundeve tradicionalni su i isprobani prirodni lekovi protiv uvećanja prostate, ali treba ih koristiti samo ako vam je lekar postavio dijagnozu. Jer ako koristite ove prirodne lekove a ne znate da li možda imate tumor prostate, oni mogu samo zamaskirati simptome – kaže Momčilo Antonijević.
Čaj od sladića – Slatki koren treba umereno koristiti u strogo propisanim dozama jer može dovesti do pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije. Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 5 nedelja u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija – savet je Momčila Antonijevića, novinara, narodnog travara, vlasnika i urednika youtube kanala Snaga Bilja. 
Članak Kada treba biti obazriv sa lekovitim biljkama se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.