Izvor: eKlinika.rs, 18.Sep.2023, 15:02

Kada su ciste na jetri opasne i mogu li da pređu u malignitet

Ciste na jetri su veoma česti benigni tumori. Ovaj organ je inače sklon pojavi tumorskih promena, a najveći broj je srećom benigne prirode. Iako je tako, zahtevaju praćenje zbog rizika od rupture, ali i potencijalnog prelaska u opasnije oblike.
Kako se dele tumori jetre i kod koga se najčešće pojavljuju Urođene ciste na jetri mogu da se pojave kod osoba svih životnih dobi, ali su prema statistikama nešto češće kod žena mlađih i srednjih godina. Još jedna kategorija >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pripadnica „lepšeg pola“ je u većem potencijalnom riziku: trudnice, jer nivoi estrogena imaju uticaja na povećanje tumora.
Prema histogenezi, tumori jetre se dele na:
epitelne neepitelne mešovite. Što se tiče porekla, mogu biti:
tumori od hepatocita (jetrenih ćelija) od epitela žučnih kanala krvnih sudova i slično. Koji su najčešći tumori ovog organa Najčešći benignu tumori jetre su hemangiomi. Značajno ređe se javljaju adenomi, a ostale vrste su zastupljene još ređe. I ciste na jetri su benigni tumori jetre koji spadaju u česte. Ovakvi tumori se najčešće javljaju supkapsularno.
Hemangiomi su uglavnom mali. Jako retko su multipli, uglavnom su pojavljuju pojedinačno. Izuzetak je pojava velikih kavernoznih tumorskih masa, koje su posledica proširenja krvnih sudova.
Dijagnoza se postavlja ulzrazvučnim ili skenerskim pregledom i u najvećem broju slučajeva kod malih hamangioma lečenje nije potrebno, ali je obavezno UZ praćenje. Kod velikih hemangioma koji daju simptome lekari predlažu hirurško rešavanje ili angiografsku embolizaciju.
Kada se javljaju ciste na jetri Kongenitalne (urođene) ciste na jetri su ispunjene tečnošću i može da ih bude više, veličine od nekoliko do 10 cm. I njih bi trebalo pratiti, najbolje putem ultrazvuka ili skenera. Kao u slučaju hemangioma, uglavnom terapija nije potrebna osim kada su izuzetno velike ili naglo rastu. Tada se savetuje punkcija ili uklanjanje pod ultrazvučnom kontrolom. Potrebno je pratiti ih jer kod jednog broja ljudi one mogu da alterišu u maligno stanje.
Iz jaja ehinokoka (parazit ehinokokus) u organizmu čoveka mogu da se razviju larve. Širenjem putem krvotoka mogu da se prošire na druge organe. Stvaraju se ciste koje se najčešće zadržavaju u jetri. Drugi organi u kojima mogu da se pojave ciste kao posledica zaražavanja ehinokokusom su pluća, kosti, bubrezi, mozak…
Koje su karakteristike adenoma jetre Adenomi jetre su benigni tumori jetre koji se javljaju ređe od hemangioma. Mogu da budu pojedinačni ali i multipli. Najčešće su supkapsularni, veličine od 2 do 10 cm.   Uglavnom ne daju nikakve simptome, ali kada su veći od 5 centimetara, mogu da izazovu tup bol i nelagodu u regiji desnog rebarnog luka.
Komplikacije adenoma su retke i to su spontane rupture ili veća, masivna krvarenja u trbušnoj duplji.
Za adenome jetre češće su predisponirane žene koje su koristile kontraceptivne preparate duže od decenije, a za poseban oprez i kontrolu je momenat kada prestanu da uzimaju ovu terapiju.
Šta je policistična bolest jetre Policistična bolest jetre je urođena, nasledna bolest ovog organa. Kada su ciste velike, prouzrokuju bol ispod desnog rebarnog luka i uvećanu jetru. Kao posledica pritiska ciste na žučni vod može nastati ikterus, a još jedno ozbiljno stanje do koga može da dođe je portna hipertenzija, usled pritiska na portnu venu.
Ni ova bolest ne zahteva lečenje ni terapiju osim kada dođe do komplikacija (krvarenje u cisti, spontana ruptura, infekcija). Tada se radi punktiranje ili hirurgija.
Članak Kada su ciste na jetri opasne i mogu li da pređu u malignitet se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.