Izvor: eKlinika.rs, 07.Feb.2021, 18:00

Kada birate lak za nokte izbegavajte „veliku trojku“ i birajte „5 free“

Na spisku sastojaka lakova za nokte nalazi se mnogo zbunjujućih hemijskih naziva, i baš zbog toga važno je znati koja od ovih hemikalija može zaista da bude opasna za ljude. Možda to nikad ne biste očekivali, ali mnogi lakovi sadrže tri opasna sastojka koji se u svetu kozmetike nazivaju „toksični trio“ ili „big 3“ (velika trojka).
Ozloglašeni „toksični trio“ U ozloglašeni „otrovni trio“ spadaju tri glavna sastojka: formaldehid, toluen i dibutil ftalat (DBP). >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Formaldehid je hemijska supstanca koja je inače komponenta šperploče i iverice, a često se koristi kao konzervans i sterilizator. Ova hemikalija dodaje se lakovima za nokte kako bi obavili funkciju „učvršćivača za nokte“. Međunarodna agencija za istraživanje raka, na primer, formaldehid smatra kancerogenim sastojkom i dovodi ga u vezu sa rakom nosa i pluća. Dibutil ftalat ili DBP dodaje se u lak za nokte kako bi bio fleksibilniji, odnosno kako bi lak manje pucao. DBP je hemikalija koja se dovodi u vezu reproduktivnim problemima i u Evropi je zabranjena za upotrebu.  Toluen se koristi kako bi lak za nokte ostane gladak na površini nokatne ploče. Međutim, ova hemikalija povezana je sa problemima koji utiču na nervni sistem – sa simptomima koji uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i iritaciju očiju. Takođe se dovodi u vezu i sa urođenim manama i razvojnim problemima kod dece čije su majke bile izložene hemikaliji tokom trudnoće. I toulen je danas zabranjen za upotrebu u EU, ali ne i u SAD, na primer.
Oznaka „5 free“ je znak za siguran proizvod Ukoliko je na bočici laka za nokte navedeno „5 free“ znajte da je to dobar proizvod, sa sigurnom formulom. To znači da ne sadrži 5 poznatih kancerogena. Pored formaldehida, dibutil ftalata, toluena, ovi lakovi ne sadrže ni formaldehidnu smolu i kamfor. Mnogo je rasprava oko formaldehidne smole. Smatra se da ako treba izbegavati formaldehide, trebalo bi izbegavati i sve njegove sorte, uključujući formaldehidnu smolu. Iako ne postoje konačna istraživanja da je formaldehidna smola kancerogena, Radna grupa za zaštitu životne sredine klasifikuje je i kao nadražujuće sredstvo za kožu i kao toksično sredstvo za imuni sistem, dok je Američka administracija za hranu i lekove FDA dozvoljava u proizvodima za ličnu negu. Mnogi se zbog ovoga pitaju – ako se sastojci poput formaldehidne smole nalaze u proizvodima za ličnu negu, koje su onda sve ostale tajne koje industrija lepote ne želi da znate? Kamfor potiče od drveta kamfora, a sintetički kamfor, koji se koristi u laku, vrlo je toksičan. Dugotrajno i prekomerno izlaganje isparenja može prouzrokovati mučninu, vrtoglavicu, glavobolju i dezorijentaciju, što je posebno zabrinjavajuće za zaposlene u salonima. Srećom, mnogi brendovi su uklonili ove toksične sastojke iz svojih formula.
Etikete znaju da budu i netačne Da biste umanjili rizik, prvo – birajte lakove bez ovih štetnih sastojaka, odaberite dobro provetreno mesto prilikom posete salonu za nokte, pa čak i kada mažete nokte kod kuće. Stručnjaci upozoravaju da provera etiketa često nije siguran način da utvrdite prisustvo „velike trojke“ jer su neke od „netoksičnih“ etiketa na lakovima jednostavno netačne. Ali, nije sve  izgubljeno, jer ima dosta kozmetičkih brendova, nezavisno testiranih, a njihovi proizvodi su se pokazali kao bezbedna opcija. Zato se uvek prvo dobro raspitajte i istražite koju su lakovi najbezbedniji za korišćenje.
Članak Kada birate lak za nokte izbegavajte „veliku trojku“ i birajte „5 free“ se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.