Izvor: eKlinika.rs, 29.Apr.2023, 09:01

Jutarnji umor često je posledica loše navike, šta nam sve crpe energiju u toku dana

Jutarnji umor i nedostatak energije često su posledice loših navika. Ukoliko se pitate, kako je moguće da ste pospani i posle 8 sati sna, prisetite se namirnica koje ste konzumirali u toku prethodnog dana. Krivac se možda „krije“ u obilnoj večeri.
Doručkuj kao kralj, večeraj kao siromah Dr Mary Valvano navodi da je obilna i kasna večera u mnogim slučajevima okidač za jutarnji umor.
– Izreka da doručkujemo kao kralj, ručamo kao princ, a večeramo kao siromah >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ima biološku osnovu. Ćelije u zavisnosti od doba dana različito metabolišu hranu, telo na jedan način koristi energiju iz hrane u 8 sati ujutro, a na drugi u 18 časova. Kasni večernji obrok može umanjiti nivo šećera u krvi i na taj način delovati na jutarnji umor i nedostatak energije na početku sledećag dana – kaže Valvano.
Jutarnji umor i energetska pića Obilna kasna večera može da utiče i na kvalitet sna i naruši cirkadijalni ritam našeg tela. Internista dr Ruvini Wijetilaka naglašava da će manjak kvalitetnog sna, posebno dubokog sna, uticati na niži nivo energije. U najvećem problemu su osobe koje kasno večeraju i spavaju manje od 7 sati.
Stručnjaci dodaju da i pored svega naglašenog, kasni obrok nije isključivi krivac za jutarnju pospanost i manjak energije. Krivce treba tražiti i u energetskim pićima koja naglo podižu nivo šećera u krvi i ugrožavaju zdravlje srca i mozga, izazivaju upale, povećavaju krvni pritisak, kažu lekari.
Pića koja mogu povoljno delovati na mitohondrije S druge strane pojedina pića, koja takođe sadrže kofein mogu povoljno da deluju na nivo energije i spreče jutarnji umor.
Kofein iz zelenog ili fermentisanog čaja može da utiče na mitohondije koje su odgovorne za proizvidnju energije – kaže Valvano.
Mitohondrije su organele u ćelijama, koje omogućavaju da se energija koju unosimo u organizam putem ishrane, pretvori u energiju za ćelije.
Ishrana može da crpe, ali i daruje energiju telu Manjak energije i pojačana pospanost često su posledice sedetarnog načina života, upotrebe namirnica bogatih šećerom i trans mastima, kojih ima najviše u prerađenim namirnicama.
Redovno fizičko vežbanje može povoljno uticati na nivo energije, ojačati cirkulaciju i na taj način snabdeti krvlju i hranjivim materijama mozak i mišiće. Preporuka je najmanje 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta tokom svakog dana, na primer brzog hoda, vožnje bicikla ili plivanja.
Ishrana bogata povrćem, voćem, žitaricama od celog zrna, ribom, mesom i mlečnim namirnicama sa manje masti, takođe, je dobar način da obezbedimo organizmu dovoljne količine energije.
Hronični stres Hronični stres neminovno nam oduzima najviše energije, uzrokuje umor i emocionalnu iscpljenost. Izvesni nivo stresa je „životni začin“, ipak postoje načini uz čiju pomoć možemo da se izborimo sa velikim količinama stresa i njegovim štetnim uticajem na fizičko i psihičko zdravlje.
Tehnike disanja i opuštanja, omiljena muzika, razgovor sa prijateljima, šetnja po prirodi imaju lekovita svojstva.
Kada je umor razlog za brigu? Kratkotrajni prolazni umor nije razlog za brigu, ali umor koji traje duže od dve sedmice, posebno ako je praćen gubitkom apetita, nedostatkom daha ili povišenom telesnom temperaturom razlog je da posetimo lekara. Nizak nivo energije može da bude posledica infekcija, problema sa radom štitaste žlezde, poremećaja spavanja.
Članak Jutarnji umor često je posledica loše navike, šta nam sve crpe energiju u toku dana se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.