Izvor: eKlinika.rs, 08.Jul.2023, 09:01

Jutarnja ukočenost može biti posledica nekih loših navika, zašto nam zglobovi škripe

Jutarnja ukočenost uglavnom je posledica neodgovarajućeg položaja tela pri spavanju ili nekih loših navika, kao što je na primer višesatno sedenje u toku dana. U ređim slučajevima ovo stanje je posledica bolesti kičmenog stuba ili vrata. Sinovijalna tečnost je neophodno „mazivo“ koje omogućava nesmetane i bezbolne pokrete zglobova u našem telu.
Zašto se javlja jutranja ukočenost? Sinovijalnu tečnost luči sinovijalna membrana koja se nalazi u zglobnim šupljinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ovojnicama tetiva, burzama.
Reč je o providnoj tečnosti koja nam omogućava da pokrećemo zglobove, kolena, laktove. Kretanjem podstičemo lučenje sinovijalne tečnosti. Kada dosta dugo sedimo, ili spavamo, ovaj svojevrsni lubrikant se ne luči i naši zglobovi nemaju neophodno „gorivo“ koje im može omogućiti funkcionalnost.
Jutarnja ukočenost, ili ukočenost posle višesatnog sedenja učesto je zdravstveni problem, javlja se i kod mladih i starijih osoba. Nešto je učestaliji u starijem životnom dobu kada usled prirodnog trošenja tela opada nivo sinovijalne tečnosti. I pored toga, neprijatna ukočenost ili bol mogu relativno brzo da se povuku posle fizičke aktivnosti.
Šta da radimo ako nas i posle fizičke aktivnosti bole zglobovi? U slučaju i da nakon fizičke aktivnosti i dalje osećamo ukočenost i/ili bol/ moguće je da patimo od osteoartritisa, koji se uglavnom javlja u starijem životnom dobu ili kao posledica povreda. Reumatoidni artritis, psorijatični artritis i ankilozni spondilitis takođe su stanja koja se ispoljavaju osećajem bola i ukočenosti. Ove bolesti zahtevaju lekarski nadzor i lečenje. U slučaju da se bolest ne leči moguće je da dođe do razvoja invaliditeta.
Zbog svega navedenog, veoma je bitno utvrditi šta je pravi uzrok jutarnje ukočenosti. U nekim slučajevima može da se radi o autoimunoj bolesti. Lekari svima savetuju zdrav način života. Od pomoći može biti regulacija prekomerne telesne težine, kako zglobovi ne bi trpeli opterećenje, od koristi je i redovna fizička aktivnosti, dobro upravljanje stresom i redovan odmor.
Kada su od koristi promene u načinu života? U slučaju da iza jutarnje ukočenosti i mogućih bolova ne stoji neko oboljenje, najbolji lek za ovu nelagodnost je pokret. Sinovijalnu tečnost koja „podmazuje“ zglobove aktivira kretanje. Fizikalna terapija i ciljanje vežbe savetuju seu nekim slučajevima. 
Sredstva za ublažavanje bolova, koja se mogu nabaviti i bez lekarskog recepta, od koristi su pri ublažavanju simptoma osteoartritisa. U slučaju da ukočenost i bolovi nisu inicirani nekim patološkim stanjem stručnjaci uglavnom preporučuju promene u načinu života.
Članak Jutarnja ukočenost može biti posledica nekih loših navika, zašto nam zglobovi škripe se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.