Još malo reklame moćnom limunu: Neverovatno je šta sve njime možete očistiti

Izvor: NaDlanu.com, 06.Dec.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još malo reklame moćnom limunu: Neverovatno je šta sve njime možete očistiti

Od dezinfekcije mikrotalasne do čišćenja kante za smeće i poliranja kašika i viljuški, limun je prava zvezda za čišćenje doma! Evo kako ga sve možete iskoristiti.

Zbog visokog sadržaja kiseline, limun ima snažan antibakterijski učinak. Njime možete suzbiti uobičajene kućne bakterije, tvrdi Džuli Edelman, autorka knjige „The Accidental Housewife: How to Overcome Housekeeping Hysteria One Task at a Time“. Evo kako možete učiniti da limunom odmašćujete, osvežavate >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << i još mnogo više:Dajte metalu sjaj Kada je u pitanju mesing, bakar i hrom, nikakve hemikalije neće dobro doći kao limun. Namočite pribor za jelo u vodu s polovinama limuna, ostavite neko vreme, izvadite i obrišite pribor. Ako želite ekstra sjaj, jednu polovinu limuna pre nego je stavite u vodu namočite u so.Dezinfikujte mikrotalasnu Neprijatan miris nakon pečenja kokica ili grejanja pice u mikrotalasnoj možete jednostavno ukloniti. Narežite limun na tanke kriške, kriške stavite u činiju, sipajte vodu pa stavite da se ‘kuva’ u mikrotalasnoj oko minut. Limunska kiselina će ubiti bakterije, a limunov miris će delovati kao ovlaživač i osveživač. Nakon toga prebrišite unutrašnjost mikrotalasne krpom.Očistite kupatilo Umesto da metalne ručke za peškire, slavine i ostale slične stvari u kupatilu tretirate abrazivnim sredstvima, koristite za čišćenje limun. Sok od 5-6 limuna ulijte u neku praznu sprej-bocu i njome poprskajte sve što želite očistiti. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu. Osim toga, deluje i antibakterijski i antiseptički.Ručno pranje posuđa Ako vam ikada ponestane sredstva za pranje sudova, limun može poslužiti kao zamena. Na krišku limuna stavite sodu-bikarbonu i ribajte! Videćete kako se masnoća otapa, lonci i tiganji dobijaju sjaj, a i vaše ruke fino mirišu.Naparfemišite odeću Dodajte samo jednu kašičicu soka od limuna među sredstvo za pranje rublja kada ga stavite u mašinu za veš i osiguraćete osećaj čistoće i svežine čarapama i drugoj odeći.Operite prozore Četiri kašike soka od limuna pomešane s vodom odlična je kombinacija za pranje prozora. Snažna limunska kiselina otapa prljavštinu i vodene mrlje, a prozore ostavlja blješteći čistima.Očistite dasku za sečenje Prepolovite limun, utrljajte sok na površinu daske za sečenje i ostavite desetak minuta da deluje. Mrlje i razni mirisi će biti uklonjeni, a i bakterije. Na kraju polovinama limuna dobro još jednom istrljajte površinu daske i isperite vodom.Izvor: Namirnice.ba

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.