Izvor: eKlinika.rs, 13.Feb.2021, 11:15

Još jedan lek protiv covid 19: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osećali se bolje

Izraelski lek Allocetra za koji se naučnici nadaju da će biti delotvoran kod različitih sojeva korona virusa, trenutno je trećoj fazi kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspešan.
Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon lečenja ovim lekom, kažu u kompaniji Biomed Enlivex Therapeutics. Iz ove kompanije su rekli da su rezultati ispitivanja leka u fazi 2 u lečenju teških bolesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << s koronavirusom, ohrabrujući.
Od 16 lečenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila u dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim grupama, odnosno bili su gojazni, imali su povišeni krvni pritisak i većina su bili muškarci, kod kojih je stopa smrtnosti od korone veća.
Njih 14 lečenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru. Takođe, iz kompanije naglašavaju da nijedan lečeni pacijent nije umro. I u prvoj fazi ispitivanja lek je bio uspešan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.
Deluje na imuni sistem Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvijen je na temelju istraživanja profesora Drora Mevoracha s odseka za korona virus Medicinskog centra u Hadasahu.
− Allocetra je namenjena lečenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imuno sistema, što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunog sistema – nazvanih citokini – istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju. Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriji tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od korona virusa – objasnio je prof. Mevorach.
Ravnoteža organizma Drugim rečima, Allocetra potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone činjenica da je njihov imuni sistem „izvan kontrole“.
− Verujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji s konvencionalnim lečenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata s koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno − rekao je Mevorach.
Neki pacijenti govorili su o svom iskustvu s ovim lekom i istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promjene u organizmu. Naglasili su da im se polako vraćala snaga iako su kašalj i problemi s disanjem i dalje bili prisutni, ali je sveukupno stanje bilo značajno bolje, prenosi timesofisrael.com.
Članak Još jedan lek protiv covid 19: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osećali se bolje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Naučnici otkrili potencijalni antivirusni tretman za covid 19

Izvor: eKlinika.rs, 13.Feb.2021

Naučno-istraživačkim tim Nottingham univerziteta otkrio je novo antivirusno svojstvo leka koje bi moglo značajno da utiče na način upravljanja budućim epidemijama i pandemijama, uključujući i ovu covid 19. Studija objavljena u časopisu Viruses pokazuje da je thapsigargin perspektavan antivirus...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.