Izvor: eKlinika.rs, 11.Feb.2024, 10:01

Joga i godine života: Postoji li starosna granica za vežbanje?

Joga, prema učiteljima ove stare metode koja kombinuje duhovnu i fizički aktivnost (asane – vežbe sa različitim položajima tela) nije samo trening već i stil života, koji možete primeniti u svakom trenutku.
Deca i joga Deca su vema aktivna po prirodi, a posebno u najranijoj životnoj dobi: trče, skaču, ustaju, padaju… Dakle, širok raspon aktivnosti, ali mali, odnosno kratak raspon pažnje. Zbog toga je joga za decu odličan izbor i navođenje mališana da praktikujovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << različitih joga-modela pomognu zdravlju.
Joga im može pomoći da imaju jake kosti i mišiće, ali i bolji fokus. Ukoliko u detinjstvu počnu sa praktikovanjem joge, imaće veće mogućnosti za poboljšanje koncentracije i bolje fokusiranje na različite zadatke kasnije u životu.
Idealno vreme za decu da počnu sa učenjem joge je 4 godine. Naravno, u svakoj uzrasnoj dobi trebalo bi da rade sa sertifikovanim učiteljem joge.
Joga i tinejdžeri Kako rastu, deca su sklonija stresu, anksioznosti, preteranom razmišljanju i problemima, posebno u doba adolescencije. Joga može da pomogne da se rasterete pritiska i briga, a tinejdžersko doba je i najbolje za redovno praktikovanje joge. Pomoći će im da budu strpljivi, smireniji i bolje fokusirani na postizanje ciljeva, uz lakše prevazilaženje stresnih situacija i jaču samokontrolu.
Praktikovanje različitih vežbi disanja pomoći će i boljoj cirkulaciji, što će im dati energiju koja je mladim ljudima neophodna. Idealno je da vežbaju jogu minimum dva puta nedeljno.
Da li je starost prepreka za vežbanje joge? Mislite li da za starije ljude nije dobro da vežbaju jogu? Grešite! Postoje posebno profilisani oblici joge i osmišljene vežbe za starije osobe. Neki od njih su savršeni upravo za one koje imaju više od 60 godina.
Redovno vežbanje joge može pomoći starijim osobama da umanje bol u zglobovima i da im se poboljša fleksibilnost udova i muskulature, što je veoma važno u starosti.
Kako joga pomaže trudnicama i osobama sa povredama Čak i trudnice mogu da praktikuju vežbanje joge bez napetosti, straha ili zabrinuti. I medicinski radnici predlažu trudnicama jogu kako bi bile smirenije u trudnoći i lakše iznele porođaj bez bola, budući da je osnova joge pravilno, duboko disanje.
Najbolja stvar u praksi joge za trudnice jeste što ona ima uticaj i na smirivanje reakcija zbog hormonske aktivnosti.
Svaka osoba može da doživi neku povredu u bilo kojoj starosnoj dobi. Uz savet lekara i joga učitelja koji je dobro upoznat sa vašim stanjem, joga može postati važan činilac u oporavku i daljem životu. Kao i kod starijih osoba, najveći kvaliteti koji osobe sa povredama ili u oporavku mogu imati od joge odnose se na jačanje kostiju i mišića. Smanjuje se šansa od ponovnih povreda, poboljšava ravnoteža, cirkulacija, ali i mentalno zdravlje, uz manje stresa.
Članak Joga i godine života: Postoji li starosna granica za vežbanje? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.