Izvor: eKlinika.rs, 20.Sep.2021, 17:06

Jezik prvi poručuje da organizmu nešto nedostaje i otkriva pojavu brojnih bolesti

Jezik nije samo baza za čula ukusa, organ koji nam pomaže da jedemo i govorimo, već i deo tela koji može dosta toga otkriti o vašem zdravlju. Simptomi mnogih hroničnih i akutnih bolesti se mogu pojaviti na jeziku. U stvari, jezik je  jedan od prvih delova tela koji poručuje da nam nešto nedostaje. Da li imate problem sa nivoom šećera u krvi, netolerancijom na gluten, ili samo manjak vitamina i višak stresa – može nam otkriti jezik. Svaka promena, na primer, boje jezika, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << simptom bolesti. Boja može da potiče i od hrane koju ste neposredno jeli, na primer, od borovnica, cvekle, jagoda…., a može da nas boli ako se opečemo na vruće mleko, supu, čaj ili kafu. U svakom slučaju, normalan jezik bi trebaloda bude ružičastocrvene boje.
Nekontrolisani dijabetes vidi se na jeziku Kandidijaza, u narodu poznata i kao mlečac, česta je kod ljudi koji imaju nekontrolisani dijabetes. Ovaj problem je nekada prvi znak dijabetesa, a posledica je oslabljenog imuniteta. Bele naslage na jeziku su izazvane oralnom kandidijazom. Kod pacijenata s dijabetesom često se uočavaju suva usta. Većina pacijenata na neki način dehidrira. Jezik se zbog nedostatka vode smežura i ne izgleda na uobičajeni način. 
Crvene ranice i bele naslage ukazuju na HIV Pre nekoliko decenija, HIV i AIDS je bio gotovo siguran „ubica“, a bele naslage na jeziku, usled kandide, bili su prvi od znakova infekcije. Kandida je gljivica koja živi na zdravoj koži i u ustima, najčešće je bezazlena, ali usled neke infekcije može da dođe do naglog razmnožavanja ove gljivice. Crvene ranice na jeziku i ustima takođe mogu biti znak HIV virusa, kao i bele dlakave izrasline na stranama jezika koje se nazivaju dlakava leukoplakija. Ovo stanje se povezuje s infekcijom Epstein-Barr virusom, a bolest je prisutna samo kod osoba sa imunosupresijom.
„Ćelavi jezik“ ima veze sa celijakijom Konzumiranje glutena, kod celijakije provocira imunološki sistem, koji počinje da napada tanko crevo. Zatvor, dijareja, nadutost i bol, su najčešći simptomi bolesti, ali celijakija takođe može da se manifestuje i promenama na površini jezika. To stanje se naziva atrofični glositis, „ćelavi jezik“ ili „glatki jezik“. Moguće su promene ukusa i bol. Kisela, začinjena jela i alkohol veoma smetaju u tom slučaju. Celijakija može izazvati pečenje ili osećaj suvoće jezika, ako se vitamini i minerali ne apsorbuju pravilno kroz tanko crevo. Moguća je i pojava čestih afti na jeziku ili drugim delovima usta. Jedini način da se savlada ovo stanje je ishrana bez glutena.
Sjogrenov sindrom Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje. Manifestuje se pojavom suvog oka i suvim ustima. Nedovoljno hidrirana usta su dobro tlo za pojavu oralne kandidijaze. Mogu se pojaviti bele mrlje, a jezik može postati crven i gladak.
Stanje jezika može da otkrije karcinom Karcinom je sigurno poslednja bolest na koju pomislite kada idete kod stomatologa, koji nekada može primetiti prve znake bolesti, kako bi se reagovalo na vreme i bolest izlečila. Dobar stomatolog može da otkrije prve simptome raka glave, vrata ili desni. Proverite svaku kvržicu ili ranu na jeziku ili u ustima, koja traje duže od dve sedmice. Leukoplakija može izazvati bele mrlje na jeziku uzrokovane nekontrolisanim rastom ćelija u ustima. Ovo stanje je često bezopasno, ali može najaviti i pojavu raka.  Doktori primećuju da je jedan oblik oralnog kancera u porastu. Kako ističu, bilo je prevalencije karcinoma pločastih ćelija povezanih sa Humanim papiloma virusom, zbog čega bi trebalo da se i deca vakcinišu. Trenutne smernice preporučuju HPV vakcinu za devojčice i dečake u dobi od 11 do 12 godina, a neki doktori u svetu preporučuju ovu vakcinu ženama i muškarcima koji nisu bili vakcinisani do 26 godine.
Manjak vitamina Zdrav jezik je ružičastocrvene boje. Svetlocrveni jezik može biti znak nedovoljne količine folne kiseline, vitamina B12 ili gvožđa. Stanje se može uspešno lečiti pravilnom ishranom i ako je neophodno – dodacima ishrani. Jezik svetlocrvene boje može biti znak streptokokne upale grla ili Kavasakijeve bolesti, retkog i obično izlečivog stanja koje izaziva upalu u nekim krvnim sudovima, tipično kod male dece. Kavasakijeva bolest je akutni, sistemski vaskulitis, postoji zapaljenje u zidu krvnih sudova, koji može usloviti proširenje aneurizmi i koronarnih arterija (sudova koji ishranjuju krvlju srčani mišić).
Stres uzrokuje afte na jeziku Afte su često posledica pojačanog stresa i ne treba ih mešati sa herpesom usled virusa. Javljaju se na jeziku ili drugim delovima usta. Pokušajte da isperete grlo i usta toplom slanom vodom, izbegavajte masnu hranu, jedite meku hranu i hladne namirnica, poput jogurta. Rane i kvržice na jeziku mogu biti i posledica škrgutanja zubima ili grickanja jezika, usled traume. Nastojte da se bavite nekom aktivnošću, šetnjom, slušanjem muzike, druženjem.. koja će vam smanjiti nivo stresa. Pokušajte i da sporije jedete, kako se ne biste ugrizli za jezik prilikom žvakanja.
Članak Jezik prvi poručuje da organizmu nešto nedostaje i otkriva pojavu brojnih bolesti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.