Jedite ove namirnice i vaše srce će vam biti zahvalno

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedite ove namirnice i vaše srce će vam biti zahvalno

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje, a procenjuje se da će ih do 2030. godine prouzrokovati 23 miliona.

Neke od namirnica koje svakodnevno možete da konzumirate mogu da utiču na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti.

"Zdravije srca se povezuje sa ishranom, vežbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti", kaže dijetetičarka Suzi Burel. Ona otkriva koje namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svakodnevno treba konzumirati da bi vaše srce bilo zdravije.

1. Voće i povrće

Banane, spanać, brokoli i krastavci prepuni su kalijuma. Takva ishrana u vezi je sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

"Neka vam cilj bude da pojedete nekoliko voćki dnevno i barem dve do tri vrste povrća", napominje Burel.

2. Orašasti plodovi

Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.

Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.

3. Vlakna

"Vlakna iz mahunarki i voća, najpre jabuka i banana, snižavaju nivo 'lošeg' holesterola", kaže Burel i savetuje da te namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane.

4. Prirodne masnoće

Dijetetičarka savetuje da izbegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.

5. Riba

Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, sveža tuna i sardine.

"Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce", poručuje Burel, prenosi N1.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ove namirnice će ojačati vaše srce

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2018, 00:30

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje, a procenjuje se da će ih do 2030. godine prouzrokovati 23 miliona...Neke od namirnica koje svakodnevno možete da konzumirate mogu da utiču na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti...- Zdravije srca se povezuje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.