Jedinjenje ulja origana ubija norovirus?

Izvor: B92, 14.Feb.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinjenje ulja origana ubija norovirus?

Supstanca koja postoji u ulju origana mogla bi da bude efikasna u ubijanju norovirusa, sudeći po novoj studiji sprovedenoj na miševima.

Istraživači sa Univerziteta Arizona otkrili su da je karvakrol, koji je odgovoran za aromatičan miris i ukus origanovog ulja, u stanju da rastvori proteinski sloj koji okružuje norovirus. Ovo bi potom moglo da omogući drugim antimikrobskim supstancama da uđu u virus i ubiju ga.

Ovo jedinjenje testirano je na mišjoj formi norovirusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasili su naučnici.

„Imamo još dosta posla kako bismo mogli sa sigurnošću da odredimo potencijal, ali karvakrol poseduje jedinstven način na koji napada virus, što ga čini interesantnim“, izjavio je dr Keli Brajt.

Norovirus izaziva gastroenteritis (sa simptomima kao što su mučnina, dijareja, groznica i grčevi) koji je odgovoran za više od 600 osoba koje su se razbolele tokom jednog krstarenja.

Izuzetno je zarazan i može se širiti putem vazduha, od osobe do osobe ili kroz zaraženu hranu i piće. Norovirus – „Ferari“ među virusima

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.