Izvor: eKlinika.rs, 14.Maj.2025, 11:02

Jaja su nezaobilazan izvor vrednih proteina i u jednom obliku su najzdravija, ipak ne savetuju se svima

Konzumacija jaja u sirovom obliku, nekada su se savetovala kao način da pripremimo telo za najjače moguće napore i kao najsnažniji izvor proteina. Smatra se da jaje u sirovom obliku sadrži dosta vitamina A, B kompleksa,vitamina D, K. Tu su i selen, fosfor, holin. Ovo je namirnica koja jača kognitivne funkcije i srce, štiti oči. Skoro se hranljive materije nalaze se u malom žumancu, a belance se sastoji uglavnom od proteina.
Kada je moguća upotreba sirovih jaja? I pored verovanja da je jaje najkorisnije u sirovom obliku nutricionisti ga ne preporučuju. Postoji mala ali prisutna mogućnost od kontaminacije salmonelom. Stručnjaci kažu da jaja ne gube na hranjivoj vrednosti kuvanjem. Upotreba neprerađenih jaja je moguća,...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.