
Izvor: eKlinika.rs, 14.Maj.2025, 11:02
Jaja su nezaobilazan izvor vrednih proteina i u jednom obliku su najzdravija, ipak ne savetuju se svima
Konzumacija jaja u sirovom obliku, nekada su se savetovala kao način da pripremimo telo za najjače moguće napore i kao najsnažniji izvor proteina. Smatra se da jaje u sirovom obliku sadrži dosta vitamina A, B kompleksa,vitamina D, K. Tu su i selen, fosfor, holin. Ovo je namirnica koja jača kognitivne funkcije i srce, štiti oči. Skoro se hranljive materije nalaze se u malom žumancu, a belance se sastoji uglavnom od proteina.
Kada je moguća upotreba sirovih jaja?
I pored verovanja da je jaje najkorisnije u sirovom obliku nutricionisti ga ne preporučuju. Postoji mala ali prisutna mogućnost od kontaminacije salmonelom. Stručnjaci kažu da jaja ne gube na hranjivoj vrednosti kuvanjem. Upotreba neprerađenih jaja je moguća,...