Jačanje imuniteta je jedini lek: Šest saveta za njegov brz oporavak, evo šta kažu stručnjaci VIDEO

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 22:54

Jačanje imuniteta je jedini lek: Šest saveta za njegov brz oporavak, evo šta kažu stručnjaci VIDEO

S obzirom da u Srbiji hara tridemija i veliki kašalj, jačanje imuniteta je ključno. Imunitet je prva linija odbrane vašeg tela od stranih organizama, a ono na šta stručnjaci posebno skreću pažnju jeste njegovo jačanje, a ne samo lečenje simptoma.

Imunološki sistem je kompleksan i ne njega utiču mnogi fajtori. Vakcine, poput vakcine protiv gripa, gradiće imunitet protiv određenih bolesti. Dodatni načini jačanja imunolg sistema uključuju zdravu ishranu, fizičku aktivnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održavanje zdrave težine, dovoljno sna, prestanak pušenja i izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola.

Gosti emisije "Jutro" na Prva TV bili su dr Aleksandra Vojvodić, dermatovenerolog i supspecijalista alergologije i kliničke imunologije, i prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, koji je naglasio da je prevencija ključna. Iako postoje lekovi koji pomažu bržem ozdravljenju, to nije suština.

“Činjenica je da mi možemo da zaustavimo kašalj uz pomoć lekova, ali to nije rešenje, to je samo rešenje simptoma. Mi se danas nalazimo u situaciji narušavanja imuniteta i to traje dugo. Moramo da se bavimo prevencijom“, rekao je dr Kamenov.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana podrazumeva naglasak na voću, povrću, nemasnom mesu, integralnim žitaricama, i mlečnim proizvodima bez masti ili sa niskim sadržajem masti. Takođe, podrazumeva ograničavanje unosa zasićenih masti, holesterola, soli i dodatih šećera. Međutim, važno je napomenuti da prevelike količine pojedinih vitamina i minerala mogu biti štetne. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko smatrate da vaša ishrana nije dovoljno raznovrsna i sa njim napravite plan, piše cdc.gov.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost poboljšava kvalitet sna i smanjuje anksioznost. U kombinaciji sa zdravom ishranom, fizička aktivnost pomaže održavanju kliaže. Pratite preporučene smernice za fizičku aktivnost u skladu sa vašim uzrastom, jer pruža i trenutne i dugoročne benefite. Na primer, fizička aktivnost može pomoći u zaštiti od gripa, a nova istraživanja takođe ukazuju da može potencijalno koristiti imunom sistemu.

Održavanje zdrave težine

Višak telesne težine može uticati na funkciju vašeg tela. Gojaznost, definisana kao indeks telesne mase (BMI) od 30 ili više kod odraslih, povezana je sa lopim stanjem imunog sistema. Gojaznost takođe može smanjiti efikasnost vakcina protiv raznih bolesti, uključujući grip, hepatitis B i tetanus.Sigurni načini održavanja zdrave težine uključuju smanjenje stresa, konzumiranje zdrave hrane, dovoljno sna i redovnu fizičku aktivnost.

Dovoljno sna

Naučni dokazi pokazuju da nedostatak sna može negativno uticati na različite delove imunog sistema, što može dovesti do razvoja različitih poremećaja.

Ostavite cigarete

Pušenje može smanjiti efikasnost tela u borbi protiv bolesti. Pušenje povećava rizik od problema sa imunim sistemom, uključujući reumatoidni artritis.

Izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola

Tokom vremena, prekomerna konzumacija alkohola može oslabiti imunološki sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.