Italijanski virusolog o tome koliko traje imunitet posle preležanog kovida: Za vakcine se još ne zna

Izvor: B92, 12.Feb.2021, 15:14

Italijanski virusolog o tome koliko traje imunitet posle preležanog kovida: Za vakcine se još ne zna

Još ne znamo koliko dugo traje imunitet nakon vakcinisanja protiv kovids 19, ali znamo pouzdano da su oni koji su preležali zarazu zaštičeni, imuni između devet i 10 meseci, izjavio je poznati italijanski virusolog Andrea Krisanti.

Prema njegovim rečima, do ovoga podatka se došlo u istraživanju koje se sprovodi među stanovnicima opštine u regionu Veneto, gde je 21. marta prošle godine identifikovan prvi slučaj zaraze kovidom 19 u Italiji.

Profesor Krisanti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da su utvrdili kako osobe koje su preležale zarazu u prvom talasu pandemije, a posle toga su bile u kontaktu sa zaraženim osobama koje su se razbolele u drugom talasu, ne samo da se nisu inficirale nego je kod tih osoba utvrđeno da su razvili još više antitela.

"Dakle, imunitet onih koji su preležali infekciju traje najmanje devet meseci, a vrlo verovatno i duže", zaključio je Krisanti.

Profesor Andrea Krisanti je postao poznat po svojoj antikovid strategiji, koja je primenjena u opštini u Venetu. On je predložio i tako je napravljeno, da se vrši masovno testiranje stanovništva, a ne da se čeka da se pojave prvi simptomi zaraze. Zahvaljujući tome, Veneto je u prvom talasu pandemije imao reativno mali broj zaraženih i preminulih u odnosu na druge italijanske regione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.