Italijanski virusolog o tome koliko traje imunitet posle preležanog kovida: Za vakcine se još ne zna

Još ne znamo koliko dugo traje imunitet nakon vakcinisanja protiv kovids 19, ali znamo pouzdano da su oni koji su preležali zarazu zaštičeni, imuni između devet i 10 meseci, izjavio je poznati italijanski virusolog Andrea Krisanti.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.02.2021.

12:37

Italijanski virusolog o tome koliko traje imunitet posle preležanog kovida: Za vakcine se još ne zna
Ilustracija/Foto: EPA/POLAND OUT

Prema njegovim rečima, do ovoga podatka se došlo u istraživanju koje se sprovodi među stanovnicima opštine u regionu Veneto, gde je 21. marta prošle godine identifikovan prvi slučaj zaraze kovidom 19 u Italiji.

Profesor Krisanti kaže da su utvrdili kako osobe koje su preležale zarazu u prvom talasu pandemije, a posle toga su bile u kontaktu sa zaraženim osobama koje su se razbolele u drugom talasu, ne samo da se nisu inficirale nego je kod tih osoba utvrđeno da su razvili još više antitela.

"Dakle, imunitet onih koji su preležali infekciju traje najmanje devet meseci, a vrlo verovatno i duže", zaključio je Krisanti.

Profesor Andrea Krisanti je postao poznat po svojoj antikovid strategiji, koja je primenjena u opštini u Venetu. On je predložio i tako je napravljeno, da se vrši masovno testiranje stanovništva, a ne da se čeka da se pojave prvi simptomi zaraze. Zahvaljujući tome, Veneto je u prvom talasu pandemije imao reativno mali broj zaraženih i preminulih u odnosu na druge italijanske regione.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: