Istorijsko dostignuće: „Alkaloid” AD Skoplje prvi patentirao tečni omeprazol za tretman refluksnog ezofagitisa i GERB-a

Izvor: eKlinika.rs, 20.Feb.2024, 12:46

Istorijsko dostignuće: „Alkaloid” AD Skoplje prvi patentirao tečni omeprazol za tretman refluksnog ezofagitisa i GERB-a

„Alkaloid“ je tokom prethodnih godina otpočeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem kreiranja lekova sa dodatom vrednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa pacijenata. Strateške investicije u modernizaciji proizvodnog portfolija Alkaloida dovele su do uspešnog razvoja prvog patentiranog leka sa dodatom vrednošću koji je namenjen, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pre svega tretmanu refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod mlađe dece koja ne mogu da gutaju tablete, kao i kod odraslih pacijenata koji imaju poteškoća sa gutanjem (pacijenti sa disfagijom) i nemogućnost gutanja (pacijenti sa postavljenim sondama za gastrično hranjenje i/ili gerijatrijski pacijenti).
Ova oboljenja su jedna od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a manifestuju se vraćanjem želudačne kiseline u jednjak, što izaziva nelagodnost i moguće dugoročne komplikacije. Lekovi prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe,  kojima pripada i omeprazol i najčešće su dostupni u obliku gastro-rezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za rastvaranje. Prvi put u istoriji, od strane „Alkaloida“, razvijen je tečni oblik leka omeprazol spreman za upotrebu. 
Foto: Alkaloid

Inovativnost ovog novog proizvoda „Alkaloida“ bazira se na dva posebna rastvora sadržana u dvokomornom pakovanju, koje pri otvaranju automatski meša oba rastvora,  čime se dobija gotov tečni omeprazol spreman za upotrebu. Proizvod ima prijatan ukus limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i boje. U cilju ispunjavanja specifičnih zahteva procesa proizvodnje ovog leka, kompanija je investirala u namenski napravljenu mašinu namenjenu ovom inovativnom proizvodu, omogućavajući efikasan i održiv lanac njegove isporuke širom sveta. 
Za omeprazol peroralni rastvor, „Alkaloid“ je dobio prvi internacionalni patent za lek sa dodatom vrednošću (Value Added Medicine – VAM), a prva odobrenja za puštanje u promet ovog inovativnog leka na makedonskom tržištu i tržištu Ujedinjenog Kraljevstva već su dodeljena. U toku su registracioni postupci za zemlje Evrope i tržišta Evropske unije, pri čemu se očekuje dobijanje odobrenja za puštanje leka u promet i njegovo uzastopno lansiranje.
Ovaj proizvod potvrđuje posvećenost „Alkaloida“ vrhunskim dostignućima u  oblasti farmacije i predstavlja novinu u generičkoj proizvodnji lekova zahvaljujući svojoj inovativnosti, tržišnoj diferencijaciji i tretmanu specifičnih grupa pacijenata. U ovom trenutku, u razvojnim laboratorijama kompanije radi se na još nekoliko inovativnih formulacija.   
Članak Istorijsko dostignuće: „Alkaloid” AD Skoplje prvi patentirao tečni omeprazol za tretman refluksnog ezofagitisa i GERB-a se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Аlkaloid“ АD Skoplje sa istorijskim dostignućem u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2024

"Аlkaloid“ je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova dodatne vrijednosti koje omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa pacijenata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.