Izvor: eKlinika.rs, 22.Mar.2023, 10:01

Infuzija visokodoznog gvožđa rešenje za duboke anemije

Rešenje, po preporuci lekara, može biti intravenska primena visokodoznog gvožđa. Sideropenska anemija, tj. anemija izazvana nedostatkom gvožđa, je najčešća od svih vrsta anemija. Povećane potrebe za gvožđem imaju bebe, deca i adolescenti, žene u generativnom dobu, trudnice i dojilje. Šta da rade pacijenti koji imaju dublje anemije, veće gubitke krvi zbog drugih bolesti ili koji moraju brzo da podignu nivo gvođža u krvi?
Nedostatak gvožđa uzročnik sideropenijske >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << anemije Najbrži način da se podigne nivo gvožđa u krvi u slučajevima ozbiljnijih anemija je da se intravenski dobije visokodozno gvože. Na ovaj način, intravenskom „kap po kap“ infuzijom, može se dobiti doza i do 1.000 mg za oko sat i po vremena.
Često se u praksi susrećemo sa anemijom koja je uzrokovana deficitom gvožđa, takozvanom sideropenijskom anemijom. Najvažniji parametar za nas je nivo hemoglobina u krvnoj slici koji ne bi smeo biti niži od 120g/l kod žena, 130 kod muškaraca i 110 kod trudnica. Težak stepen anemije postoji kad je hemoglobin niži od 70g/l – kaže dr Milton Pešut, vodeći hematolog u Euromedik klinici, u kojoj je moguće dobiti terapiju visokodoznim gvođžem.
Sideropenijska anemija Dr Milton Pešut, hematolog  objašnjava da u slučaju sideropenijske anemije uzroci često mogu biti ginekološke prirode ili se kriju u probavnom traktu.
Uzroci mogu biti i fiziološki i ovu anemiju često srećemo kod žena i devojaka koje imaju obilne menstruacije i kojima zbog toga znatno pada nivo gvožđa u krvi – objašnjava dr Pešut.
Kome je potrebna terapija visokodoznog gvožđa? Osim za pacijente koji imaju obilna krvarenja zbog gastroenteroloških ili ginekoloških razloga, ova terapija je važna i za bolesnike koji pate od srčane insuficijencije, za žene koje imaju obilne menstruacije, trudnice ili pacijente koji se spremaju za hiruršku intervenciju. Kod nas se gvožđe intravenski može dobiti i u državnim i u privatnim bolnicama.
Ipak, postoji bitna razlika: u državnim bolnicama postoje terapije niskodoznog gvožđa pa se ono mora dobijati svakog dana ili u razmacima od po nekoliko dana i da bi se postigao efekat potrebno je ponekad i nekoliko nedelja. Visokodozno gvožđe daje mnogo brže rezultate i ova terapija je dostupna u nekoliko privatnih klinika, za sada, samo u Beogradu.
Terapija gvožđem bezbolna i komforna Visokodozno gvožđe se dobija u dnevnoj ambulanti i reč je o bezbolnoj i komfornoj proceduri. Preporučuje se da pacijent pre terapije jede i da popije tečnost, najbolje vodu.
Glavni kriterijum za proveru uspešnosti terapije je, naravno, merenje nivoa hemoglobina. Zato se radi provera na dve nedelje i odlučuje da li, eventualno, treba ponoviti dozu.
(eKlinika/PR)
Članak Infuzija visokodoznog gvožđa rešenje za duboke anemije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.