Imali ste simptome kovida duže od tri meseca? Moguće je da imate kognitivno oštećenje

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 12:47

Imali ste simptome kovida duže od tri meseca? Moguće je da imate kognitivno oštećenje

Takozvani simptom "moždane magle" povezan sa dugim kovidom uporediv je sa starenjem od 10 godina, sugerišu istraživači.

U studiji Kraljevskog koledža u Londonu, istraživači su ispitivali uticaj Kovida-19 na pamćenje i otkrili da je kognitivno oštećenje najveće kod osoba koje su bile pozitivne i koje su imale simptome duže od tri meseca, preneo je britanski list "Gardijan".

Studija, koja je juče objavljena u kliničkom časopisu "Lanset" otkrila je i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su simptomi kod obolelih pojedinaca produženi na skoro dve godine od početne infekcije.

"Ostaje činjenica da se dve godine nakon prve infekcije, neki ljudi ne osećaju potpuno oporavljenim i da su njihovi životi i dalje pod uticajem dugoročnih efekata koronavirusa", rekla je Kler Stivs, profesorka koja se bavi starenjem i zdravljem na koledžu Kings.

Prema njenim rečima, potrebno je još raditi da bi se razumelo zašto se to događa i šta može da se učini da bi bila pružena pomoć

. Termin “moždana magla” koristi se da bi se opisao osećaj mentalne usporenosti, ošamućenosti, nepažnje, nedostatka prisutnosti, konfuznosti, zbunjenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Studija: "Moždana magla" od kovida uporediva sa starenjem od 10 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2023

Takozvani simptom "moždane magle" povezan sa dugim kovidom uporediv je sa starenjem od 10 godina, sugerišu istraživači.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.