I najmanji stres je ozbiljna pretnja

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I najmanji stres je ozbiljna pretnja

Profesor dr Milan Nedeljković, interventni kardiolog KCS, o faktorima rizika koji utiču na stvaranje naslaga u krvnim sudovima: Kada se čovek iznervira, krvni sud se skupi, puca plak i stvaraju se ranice u krvnom sudu.

TESTOVI ZA BRZO OTKRIVANJE INFARKTA * Koje novine će biti predstavljene na 19. kongresu kardiologa koji se od 17. do 20. oktorba održava na Zlatiboru? - U Srbiji će prvi put u Evropi biti prikazani brzi testovi za rano otkrivanje akutnog infarkta miokarda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prvim minutima, i za otkrivanje srčane slabosti. Ti testovi iz uzorka krvi odmah vide da li pacijent ima infarkt, što omogućava lekarima u hitnim službama da brže postave dijagnozu i upute pacijenta dalje na lečenje. Time se dobija na vremenu, poboljšavaju se preživljavanje i prognoza, a pacijenti imaju kasnije manje posledica. Naime, ako se intervencija uradi ranije, srčani mišić je očuvaniji, jer je pod infarktom bio samo manji deo miokarda.

Krvni sudovi počinju da stare čim se rodimo. Istraživanja su pokazala da bebe na svet dolaze sa već postojećim masnim naslagama na unutrašnjem sloju zida krvnog suda, a proces taloženja plaka se brže ili sporije nastavlja u zavisnosti od genetske predispozicije, načina života i ishrane i navika. Depoziti kalcijuma koji se tokom vremena stvaraju u glavnim arterijama smanjuju elastičnost krvnih sudova što dovodi do povišenja krvnog pritiska, nedovoljne prokrvljenosti srca, mozga i ostalih organa. Plak je, upozoravaju stručnjaci, tempirana bomba koja može lako da ugrozi zdravlje, pa i život pacijenta.

- Arteromatozni plakovi osetljivi su na hladnoću, nerviranje, fizički napor, nagli skok krvnog pritiska, mnogo cigareta popušenih za kratko vreme - upozorava u intervjuu „Novostima“ profesor dr Milan Nedeljković, interventni kardiolog, predsednik Udruženja kardiologa Srbije i pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije. - Kada se čovek iznervira, krvni sud se skupi, dolazi do pucanja plaka i oslobađanja masnoća unutar krvnog suda i stvaranja ranice u krvnom sudu. Na ovom mestu se trombociti gomilaju i nastaje krvni ugrušak, koji može da zapuši krvni sud, onemogući protok krvi, i tada nastaje infarkt miokarda.

* Da li postoje neki znaci koji mogu da ukažu na rizik od pucanja plaka unutar krvnog suda?

- Ako se plak nekontrolisano uvećava u krvnim sudovima, u nekom trenutku će se javiti bol, koji će upozoriti da se nešto neobično dešava u telu. Bol se najčešće javlja kada plak ispuni tri ili četiri petine krvnog suda, a samo jedna petina ostane prohodna. Međutim, nekada plak može da ispunjava samo dve petine krvnog suda i da zbog nekog stresa ili nerviranja dođe do njegovog pucanja, i tada nastaje problem. Zato se preporučuje ljudima da preventivno uzimaju aspirin, jer on ne dozvoljava da se trombociti nakupljaju na tom mestu i obezbeđuje prohodnost krvnog suda. Ako naglo nastane zapušenje, naročito na početnom delu glavne leve arterije, a nema kolaterala, odnosno zaobilaznih puteva koji mogu da preuzmu krvotok, taj čovek, nažalost, može da umre.

* Koja mesta su najugroženija?

- Srčani i moždani krvni sudovi, jer su najmanji.

* Kako se dijagostikuje prisustvo plaka?

- Najčešće su dovoljne neinvazivne metode. Uglavnom se radi običan test opterećenja ili stres eho kardiografija, farmakološki testovi i nuklearni stres test. Ako pacijent pri niskom opterećenju ima bol, odmah ga upućujemo u salu za intrevencije, jer postoji veliki rizik da će mu se desiti neki akutni problem.

* Od čega zavisi brzina napredovanja procesa taloženja plaka?

- Prvenstveno od genetike, stresa, holesterola i triglicerida, povećanog krvnog pritiska, fizičke aktivnosti, pušenja. Ali, glavni faktori su genetika i stres. I povećani unos kalcijuma može da utiče na sklerozu krvnih sudova, ali i to je, takođe, povezano sa genetikom odnosno načinom kako organizam metaboliše kalcijum.

* Na koje sve načine može da se reši problem plaka?

- Postoje četiri metode. Interventna kardiologija uz pomoć balona postavlja stent koji ima zadatak da „sabije“ plak i ponovo se uspostavlja protok krvi kroz krvne sudove. Hirurg plak može da zaobiđe arterijskim ili venskim bajpasom, a farmakološki način podrazumeva uzimanje statina, lekova koji smanjuju holesterol i, po nekim studijama, dovode do regresije plaka. Odskora na našem tržištu postoji i dijetetski suplement „arteroprotekt“, koji je generalni sponzor 19. kongresa Udruženja kardiologa Srbije na Zlatiboru. Ovaj proizvod biljnog porekla izoluje kalcijum i na taj način usporava i smanjuje razvoj arteromatoznog procesa. „Arteroprotekt“ predstavlja novinu na našem tržištu, deluje preventivno i protektivno, uzima se doživotno a zahvaljujući činjenici da je proizvod biljnog porekla ne opterećuje rad jetre i bubrega.

* Da li postoje neke preventivne mere koje mogu da odlože proces arteroskleroze?

- Prevencija podrazumeva da se svaki čovek redovno kontroliše dva puta godišnje. Tada bi trebalo uraditi stres eho test i laboratorijske analize gde bi se odredio ukupan holesterol, ali i vrednosti dobrog i lošeg, trigliceridi, lipidni indeks, glikemija. Stres eho test se radi tako što se pacijentu prvo uradi ultrazvuk srca, nakon čega ide na pokretnu traku gde mu se meri EKG, pritisak i srčana frekvenca. Kada se dostigne maksimalno opterećenje shodno godinama i frekvenci, pacijent legne i dok mu srce brzo radi može da se vidi da li postoji neki ispad u pokretljivosti i da li je neki deo miokarda leve srčane komore ugrožen. Kako znamo koji deo miokarda se napaja određenom arterijom, na ovaj način možemo lako da otkrijemo koja arterija je ugrožena.

* Kada bi trebalo da se počne sa ovim redovnim kontrolama?

- Čim čovek počne da radi i da se nervira, treba da počne sa kontrolama i sa eventualnim uvođenjem antiagregacione terapije. Preporučuje se redovna kontrola masnoća u krvi i po potrebi uzimanje terapije.

* Ako se pridržavamo ovih saveta, da li postoji garancija da će krvni sudovi izdržati do duboke starosti?

- Sve zavisi od genetike. Niko ne može da da garanciju da se u nekom trenutku neće javiti problemi zbog pucanja plaka.

Foto: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.