Hrvati uveli nova pravila testiranja i izolacije: Ko može biti proglašen pozitivnim i bez testa?

Izvor: B92, 03.Nov.2020, 15:21

Hrvati uveli nova pravila testiranja i izolacije: Ko može biti proglašen pozitivnim i bez testa?

HZJZ objavio je revidirane preporuke o prioritetima za testiranje, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, o postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije.

Objavili su i uslove za korišćenje brzih antigenskih testova, ali i pojasnili ko se može smatrati pozitivnim na koronavirus bez testiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test u roku od pet dana od početka simptoma negativan ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom", navodi se.

"Brzi antigenski testovi se, zbog niže osetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje kovida 19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz", navodi se u dokumentu.

"Ako nije moguće uzeti bris obolelom kontaktu prvih dana bolesti ili ako zbog laboratorijskih kapaciteta nije moguće očekivati nalaz u roku od dva dana, nije ih potrebno testirati, već se smatraju obolelim od kovida 19. Ako su pozitivni ili ih nije moguće testirati rano nakon razvoja simptoma, postupa se dalje s njima kao s novoobolelom osobom", navedeno je.

Dijagnoza kovid 19 se ne postavlja bez testiranja osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana, osobama koje su deo kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima kovida 19 i da su bliski kontakti obolelih, osobama čija dalja obrada i terapija zavise od rezultata testiranja, bolničkim pacijentima i osoblju te korisnicima i osoblju domova za starije osobe.

Dijagnoza bez testiranja se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama - navodi se u dokumentu.

Prekid izolacije se prvenstveno temelji na kliničkoj slici i proteku vremena od početka bolesti, a izuzetno na rezultatima testiranja, navodi HZJZ.

Za asimptomatske slučajeve bolesti završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa / uzimanja uzorka na SARS-CoV-2, uz uslov da tokom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriterijumi za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna tačka datum pojave simptoma.

Završetak izolacije osobe sa simptomima preporučuje se ako su zadovoljeni sledeći kriterijumi - najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i ima znatno poboljšanje drugih simptoma te da je prošlo najmanje 10 dana od prvog dana bolesti.

Isto tako završetak izolacije simptomatskog bolesnika može biti nakon dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je prvi bris uzet nakon što je bolesnik tri uzastopna dana afebrilan.

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s teškom kliničkom slikom preporučuje se ako je bolesnik najmanje tri uzastopna dana afebrilan bez upotrebe antipiretika te ako je prošlo najmanje 14 do 20 dana od prvog dana bolesti, piše Jutarnji list.

Odnosno, ako osoba ima dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je prvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana afebrilan - piše u dokumentu HZJZ-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.