Izvor: eKlinika.rs, 13.Mar.2024, 16:03

Hronična bolest bubrega: Važnost prevencije i uloga farmaceuta

Hronična bolest bubrega (HBB) je zapravo oštećenje strukture ili funkcije bubrega koje traje duže od tri meseca. U pitanju je neizlečiva bolest koju karakteriše progresivni pad bubrežne funkcije. Procenjuje se da oko 10 do 13 odsto populacije boluje od ove bolesti. U Evropi 100 miliona ljudi ima HBB, a u Srbiji oko 700.000.
Koje osobe imaju povećan rizik za razvoj hronične bolesti bubrega Pacijenti koji imaju povećan rizik da razviju hroničnu bolest bubrega >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << su najčešće osobe sa hipertenzijom, dijabetesom, osobe starije od 60 godina i osobe čiji su bliski srodnici bolovali od bolesti bubrega. Faktori rizika, osim već navedenih, mogu biti i neke multisistemske bolesti  (sistemski lupus ili druge autoimune bolesti), korišćenje lekova koji mogu uticati na bubrege, kao i kardiovaskularne bolesti (srčana insuficijencija, ishemijska bolest srca). 
– Sve osobe sa povećanim rizikom za hroničnu bubrežnu bolest treba da provere stanje svojih bubrega jednom godišnje. A kako farmaceuti mogu pomoći? Oni mogu savetovati o pravilnoj i  bezbednoj upotrebi lekova i dijetetskih suplemenata. Poznato je da primena visokih doza vitamina  C ili preparata brusnice, kod određenih osoba može dovesti do pojave peska ili kamena u bubregu. Dugotrajna primena visokih doza proteina ili aminokiselina može štetiti bubrezima. Kada se ne  poštuju preporuke proizvođača dijetetskih suplemenata u pogledu doze i dužine primene, raste rizik od oštećenja bubrega. Zabeleženi su slučajevi oštećenja bubrega zbog primene hroma u  dozama većim od preporučenih ili zbog dugotrajne primene visokih doza preparata germanijuma – objašnjava mag. farm. spec. Sonja Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije. 
Da li lekovi i suplementi mogu biti uzrok oštećenja bubrega Određene kombinacije lekova i dijetetskih suplemenata mogu uzrokovati oštećenje bubrega, a s druge strane veliki broj lekova može pogoršati stanje bubrežne bolesti. 
– Ovde spadaju čak i lekovi koji su u čestoj upotrebi, kao što su lekovi protiv bolova, neki antibiotici, određeni lekovi za snižavanje krvnog pritiska, kao i oni koji deluju na bolesti nervnog sistema.  Često starije osobe, koje koriste lekove za snižavanje krvnog pritiska, traže lekove protiv bolova  poput diklofenaka, ibuprofena, naproksena, zbog dugotrajnih bolova u zglobovima. Baš kod ovih pacijenata primena navedenih lekova protiv bolova povećava rizik od bolesti bubrega, naročito  ako se korite u većim dozama i tokom dužeg vremenskog perioda – ističe Stoiljković. 
Uskoro u apotekama i farmaceuti savetnici za hipertenziju S obzirom da su pacijenti sa hipertenzijom i dijabetesom u najvećem riziku, farmaceuti – savetnici  za dijabetes u apotekama širom Srbije mogu pomoći. Zahvaljujući Farmaceutskoj komori Srbije, od aprila ove godine u apotekama biće i farmaceuti – savetnici za hipertenziju. 
– Lečenje hipertenzije kojim treba da se postigne i održava ciljna vrednost krvnog pritiska koju će lekar odrediti za svakog pacijenta ponaosob, uz redovne kontrole, može da spreči ili odloži pojavu  albuminurije/proteinurije kod bolesnika sa dijabetesom, hipertenzijom, ali i kod starih osoba bez dijabetesa. Striktna kontrola glikemije je važna preventivna mera u populaciji  bolesnika sa dijabetesom, a takođe i mera za usporavanje napredovanja dijabetesne bolesti  bubrega. Farmaceute možete pitati i kako da prestanete sa pušenjem, kako da u skladu sa svojim  navikama i mogućnostima budete dovoljno fizički aktivni ili kako da održite ili smanjite telesnu  težinu – savetuje Stoiljković. 
Udruženje transplantiranih i pacijenta kojima je potrebna transpantacija „Zajedno za novi život“ će povodom Svetskog dana bubrega koji se ove godine obeležava 14. marta, promovisati brošuru za pacijente „Zajedno kroz hroničnu bubrežnu insuficijenciju“, koju su pisali vrhunski stručnjaci iz ove oblasti.
Članak Hronična bolest bubrega: Važnost prevencije i uloga farmaceuta se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Hronična bolest bubrega poprima epidemijske razmere: Ukoliko se ne leči, bolest može biti smrtonosna

Izvor: Kurir, 14.Mar.2024, 12:35

Većina pacijenata nema nikakve simptome u ranoj fazi bolesti i kao rezultat toga dijagnoza se često postavlja kasno, kada su troškovi lečenja znatno veći, a kvalitet života pacijenata znatno lošiji. Reč je o hroničnoj bolesti bubrega (HBB) od koje boluje svaka deseta osoba na svetu. Procenjuje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.