Izvor: eKlinika.rs, 24.Mar.2023, 12:00

Hrana koja „čisti“ zapušene arterije i smanjuje rizik od ateroskleroze

Zapušene arterije, ili ateroskleroza, nastaju kada se masne naslage nakupljaju duž zidova arterija. Ova akumulacija masnih naslaga dovodi do sužavanja arterija, što negativno utiče na cirkulaciju krvi u srcu i drugim delovima tela. Ateroskleroza je najčešći uzrok srčanih oboljenja kojem se u zapadnom svetu pripisuje više od polovine svih smrtnih slučajeva.
Zašto arterije postaju zapušene? Pre nego što stanje postane fatalno, zapušene arterije mogu da dovedu do brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << zdravstvenih stanja – od visokog krvnog pritiska, do lošeg zdravlja srca, pa čak i do erektilne disfunkcije. Međutim, dobra vest je da postoji način na koje bi se „očistile“ zapušene arterije, pa samim tim i poboljšalo kardiovaskularno zdravlje.
Ne postoji jedinstven uzrok zbog kojeg se na arterijama stvara plak, ali je poznato da postoji nekoliko faktora rizika, koji povećavaju rizik od razvoja ovog stanja. Neki od najčešćih su:
Visok krvni pritisak Gojaznost Loša ishrana Sedeći način života, bez fizičke aktivnosti Pušenje Dijabetes Genetika. Ukoliko neko ima bilo koji od ovih faktora rizika, važno je da napravi neophodne promene kako bi smanjio rizik od zakrčenja arterija. Zdrava ishrana, prestanak pušenja, gubitak težine i više kretanja tokom dana mogu da imaju značajan uticaj na kardiovaskularno zdravlje.
Hrana koja prirodno „čisti” arterije Za zdravlje srce i kardiovaskularnog sistema važna je i ishrana, koja se uglavnom sastoji od svežih namirnica, obilja vlakana, vitamina, minerala i drugih nutritijenata, koji na prirodan način mogu da otpuše zakrčene arterije. Osim što štiti zdravlje srca,  hrana smanjuje rizik od nekih od najsmrtonosnijih stanja današnjice. Neke od najdelotvornijih namirnica koje čiste arterije su:
Bobice
Najbolje su jagode, borovnice, brusnice, kupine i maline. Studije pokazuju da bobice smanjuju upale, poboljšavaju oksidaciju i čuvaju zdravlje srca. Bobičasto voće može da pomogne u sprečavanju zapušavanja arterija tako što smanjuje upale i nakupljanje holesterola. Jagode su prepune mnogim hranljivim materijama kao što je vitamin C i kao takve imaju odlične antioksidativne sposobnosti, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, snižavaju „loš“ LDL holesterol i smanjuju upale u telu.
Paradajz
Paradajz sadrži karotenoidni pigment likopen, koji može da ima impresivne zdravstvene prednosti – smanjuje upale, poboljšava nivo „dobrog“ HDL holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Zanimljivo je da kombinovanje kuvanog paradajza sa maslinovim uljem može da obezbedi najveću zaštitu od zakrčenja arterija.
Crni luk
Luk može da zaštiti arterije zahvaljujući sumporu, koji sprečava upalu krvnih sudova, povećava nivo azotnog oksida i sprečava spajanje trombocita u krvi. Svi ovi efekti mogu da pomognu u zaštiti od ateroskleroze i poboljšanju zdravlja arterija.
Agrumi
Citrusi su bogati vitaminima, mineralima i flavonoidima, koji smanjuju upalu i štite telo od slobodnih radikala koji razgrađuju „loš“ LDL holesterol.
Kupusnjače 
Povrće iz reda krstašica ili kupsnjača kao što su brokoli, karfiol i kupus smanjuju rizik od začepljenja arterija smanjujući debljinu karotidne intime-medije (mera koja se koristi za dijagnozu obima karotidne aterosklerotične vaskularne bolesti). Stručnjaci naglašavaju da ovo povrće takođe smanjuje arterijsku kalcifikaciju.
„Zeleniš“
Kelj, rukola, spanać i zelena salata dobar su izvor nitrata, koji smanjuju upale i poboljšavaju funkciju krvnih sudova. Takođe, sadrže visok nivo kalijuma, koji može da spreči vaskularnu kalcifikaciju.
Pasulj
Pasulj je hrana bogata vlaknima, koja pomažu u ravnoteži nivoa holesterola, i dobro je poznat po svojim prednostima za zdravlje srca. Pasulj, na primer,  može da smanji krvni pritisak i poboljša funkciju arterija. Konzumiranje pasulja je odličan način za održavanje nivoa holesterola pod kontrolom, čime se smanjuje rizik od zakrčenja arterija, a brojne studije pokazale su da pasulj  može značajno da smanji nivo LDL holesterola.
Riba
Većina riba obiluje esencijalnim hranljivim materijama, a posebno omega-3 masnim kiselinama. Konzumiranje ribe bogate omega-3 kiselinama može da pomogne u smanjenju rizika od ateroskleroze. Studije pokazuju da omega-3 pomažu u smanjenju ekspresije molekula ćelijske adhezije – proteina koji omogućavaju ćelijama da se drže jedna za drugu i svoju okolinu. Naime, telo oslobađa molekule ćelijske adhezije kao odgovor na upalno stanje i ti molekuli se smatraju  pokretačima zakrčenja arterija. 
Ostale namirnice koje bi trebalo da budu zastupljene u ishrani kako bi se izbeglo zapušavanje arterija su:
Avokado Ovas Orasi i semenke Maslinovo ulje Crna čokolada Začini poput kurkume, đumbira, cimeta, bibera… Članak Hrana koja „čisti“ zapušene arterije i smanjuje rizik od ateroskleroze se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.