Homeopatijom protiv alergija?

Izvor: B92, 11.Apr.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homeopatijom protiv alergija?

U Srbiji je sezona polena ove godine počela ranije i znatno intenzivnije nego što je uobičajeno i to će u narednim mesecima dovesti do porasta broja pacijenata sa alergijama, upozorili su danas stručnjaci i preporučili homeopatske lekove kao efikasno i prirodno rešenje za ovaj problem.

Prema najnovijim procenama, u našoj zemlji oko 40 odsto građana periodično oboleva od nekog vida alergije. Najčešće se javlja alergijski rinitis, čiji simptomi liče na prehladu, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na konferenciji za novinare u okviru obeležavanja Svetske nedelje alergije (8 -14. aprila) i najave Svetske nedelje homeopatije (14 -18. aprila).

"Ako prehlada traje duže od nedelju dana i javlja se uvek u isto doba godine, najverovatnije se radi o alergijskom rinitisu", rekao je načelnik Odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečje klinike prof. dr Branimir Nestorović i objasnio da su najčešći simptomi kijanje, curenje vodenog sekreta iz nosa, svrab i crvenilo nosa i očiju.

Podsećajući da se poleni smatraju "sezonskim alergenima", on je istakao da je blaga zima produžila sezonu cvetanja biljaka na gotovo čitavu godinu, tako da period u kome pacijentima ne trebaju lekovi sad traje samo dva meseca.

"Sezona polena traje od prvih dana februara do kraja oktobra, ali je ove godine prvi polen počeo da se javlja već od 10. januara. Od velikih alergena trenutno cvetaju breza, jasen, vrba i orah", izjavila je načelnica Službe za polen Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Ona je rekla da je merenje alergena na teritoriji čitave Srbije ukazalo na "drastičnu razliku podataka u odnosu na prethodnu godinu". Protekle sedmice, na primer, u mernoj stanici u Subotici je u kubnom metru vazduha bilo registrovano 10.150 polenovih zrna, a prošle godine u istom periodu 301 zrno.

Stručnjaci u Evropi procenjuju da više od 20 odsto odraslih i čak 30 do 40 odsto dece boluje od nekog tipa alergije, a predvđ]aju da će, zbog globalnih klimatskih promena, broj obolelih i dalje rasti i da će alergije biti "epidemija 21. veka".

Ističući da se alergije mogu "ne samo lečiti, već i preduprediti", homeopata i magistar farmacije Marija Krivačić je objasnila da klasična terapija kortikosteroidima deluje tako što olakšava ili potiskuje simtome bolesti, dok homeopatski lekovi uspevaju da spreče razvoj zapaljenja, tako da mogu da se koriste i preventivno u sprečavanju simptoma.

Ona je rekla da efikasni preparat Nemačke homeopatske unije za terapiju alergijskih stanja može da se nađe i na našem tržištu od 2006. godine i da se, zbog bezbedne primene, preporučuje ne samo odraslima već i deci starijoj od tri godine, trudnicama i starim osobama, uz mogućnost kombinacije sa klasičnim lekovima.

"Homeopatija nije efikasnija od placeba"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Homeopatijom protiv alergija

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2014

U Srbiji je sezona polena ove godine počela ranije i znatno intenzivnije nego što je uobičajeno, što će u narednim mesecima dovesti do porasta broja pacijenata sa alergijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.