Izvor: eKlinika.rs, 20.Maj.2021, 19:01

Hirurški ožiljci zahtevaju poseban tretman da ne bi došlo do pucanja kože i infekcije

Hirurški ožiljci često nisu samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Neodgovarajuća nega može dovesti do pucanja i infekcije, ali uz malo pažnje, hirurška rana može brzo i uspešno da zaraste. Ishrana bogata kolagenom, redovan san, izbegavanje duvanskog dima mogli bi da ubrzaju zarastanje nekad i najtežih rana.
Kako izbeći infekcije Plan oporavka zavisi od nekoliko faktora kao što su vrsta hirurškog reza, njegova veličina, lokacija, ali, bitne su i godine pacijenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << trenutna terapija… Uzimaju se u obzir i hronična zdravstvena stanja, dijabetes, kancer ili imunološka stanja.
Zarastanje rana je složen proces sa više faza. U poslenjih par godina, stručnjaci imaju bolji uvid u to šta se dešava posle akutnih rana, poput hirurških rezova, opekotina i drugih iznenadnih trauma. Sve to je pomoglo u boljem tretmanu ovog problema.
Dobra nega i uredan postoperativni tok su ključni faktori u pravilnom zaceljivanju i najkomplikovanijih hirurških ožiljaka. Sve to pomaže da se izbegnu infekcije i spreče neželjene komplikacije – kaže dr Dženin Dvejn, dermatolog iz Nju Džersija
Vreme oporavka – Potrebno je vreme kako bi se koža i njeni slojevi oporavili posle hirurške intervencije. Rani oporavak može trajati 4 do 6 nedelja ili više, a nekada je potrebno i godinu dana da rana potpuno zaraste – objašnjava dr Dvejn.
Posebno zastrašujuće mogu da budu posledice operacija raka kože, i to u slučajevima ako je rez na istaknutim delovima tela. Dobra vest je da i sami možete preduzeti neke korake kako bi rana što pre zarasla. Način ishrane je takođe bitan, a često zanemaren deo oporavka kod hirurških rana.
Strategije za lečenje rana Prvo i najvažnije pravilo jeste da slušate preporuke lekara. Pitajte doktora o procesu oporavka kako biste mogli da razvijete plan koji će pomoći da rana zaraste na najbolji način. Imajte na umu da je čistoća pola zdravlja, zato održavajte kožu čistom. Temeljito perite ruke pre i posle dodirivanja kože u blizini mesta reza kako biste se zaštitili od infekcija. Perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi, a zatim ih osušite čistim peškirom. Možete koristiti i sredstvo na bazi alkohola. Izbegavajte češanje i grebanje kože, čak i kada rana zarasta i kad je svrab vrlo intenzivan.
Obloge za rane su osmišljene da pomažu rast novog tkiva, štite ranu od ogrebotina, sunčeve svetlosti, bakterija i prljavštine koje izazivaju infekcije. Najčešće se koriste lokalne antibiotske masti, ali je uvek najbolje pitati lekara za preporuku koliko često da menjate zavoj.
Značaj ishrane Stručnjaci preporučuju da tokom zarastanje rana treba voditi računa o ishrani. Kako bi izgradilo novo tkivo telo se oslanja na zalihu aminokiselina, proteina, vitamina i kalorija. Ukoliko u organizmu nema dovoljno ovih ključnih hranljivih sastojaka, proces zarastanja kože može biti usporen ili nepravilan. Pre i posle operacije pijte puno tečnosti, koristite uravnoteženu ishranu sa puno voća i povrća, nemasnih proteina, integralnih žitarica.
Nekim ljudima, uglavnom starijim osobama, pacijentima koji pate od dijabetesa, nekad su, i pored uravnotežene ishrane, potrebne dodatne kalorije kako bi se izlečili. Ključan je kolagen i ishrana bogata kolagenom, kao što su domaća supa, piletina, zeleno povrće, pasulj, paradajz, paprika.
Manje komplikacije posle prestanka pušenja Hladne obloge mogu da pomognu kod bola, smanjenja crvenila, otoka i modrica koje se javljaju nakon operacije, zbog smanjenog protoka krvi i stezanja krvnih sudova. Izbegavajte savijanje, podizanje ili naprezanje kako se ne bi pocepali šavovi na mestu reza. Pitajte doktora kada možete da se vratite uobičajenom životu i ne zaboravite da je u periodu oporavka nužno da se odmarate i redovno spavate.
Uzdržite se od pušenja. Savet je da ne pušite 4 do 8 nedelja pre operacije i najmanje dva meseca posle intervencije. Pušenje ometa zarastanje rana, tvrdi Američko društvo za borbu protiv raka, a prestanak pušenja, kako navode, za 50 odsto smanjuje mogućnost od komplikacija.
Članak Hirurški ožiljci zahtevaju poseban tretman da ne bi došlo do pucanja kože i infekcije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.