Izvor: eKlinika.rs, 01.Jul.2023, 15:30

Higijena zuba i usne duplje, može li so da zameni pastu za zube

Higijena zuba i usne duplje je najbolja prevencija nedostatka zuba, ali i nekih oboljenja koja mogu da ugroze vitalne organe. Stomatolozi savetuju da redovno peremo zube barem dva puta dnevno, da koristimo zubni konac, interdentalne četkice i tako sačuvamo zdravlje zuba i desni. Pasta za zube je najčešće pomoćno sredstvo. Ipak, ima i sve više tvrdnji da obična kuhinjska so može da bude u istoj meri delotvorna kao i zubna pasta.
Minerali čuvaju zube Kuhinjska so sadrži minerale >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koji mogu da nam budu od velike koristi kada je u pitanju higijena zuba i zdravlje zuba i desni. Oštećenje zuba kod karijesa, javlja se kada bakterije što luče kiselinu deluju na zubnu gleđ.
Sve ima za posledicu pojavu malih rupica na zubu. Ukoliko se ne leči karijes može uzrokovati jake i uporne bolove i na kraju dovesti i do gubitka zuba. Karijes može biti posledica pojačane konzumacije šećera, nagomilavanja plaka i neravnoteže pH u usnoj duplji.
So utiče na ravnotežu pH u ustima Pranje zuba solju, posebno morskom solju smanjuje produkciju kiseline u ustima, dovodi do ravnoteže prirodnog nivoa pH i na taj način sprečava pojavu karijesa.
So ima i antiinflamotorna svojstva, pa higijena zuba solju može sanirati upalne procese u usnoj duplji i pomoći kod otečenih desni. Mešavina soli i tople vode za ispiranje usta dobra je zaštita i od neprijatnog daha.
Neizostavni je deo mnogih pasti za zube So je blago abrazivno sredstvo, može uspešno ukloniti plak i ostatke hrane sa zuba. Ima i antibakterijsko dejstvo, pa je neizostavni deo mnogih pasti za pranje zuba.
Poznata su lekovita svojstva soli, ali može li ovaj najrasprostranjeniji kuhinjski začin da bude dobra zamena za pastu za zube?
Istraživanja su dokazala da so može dobro delovati na zdravlje zuba, desni i usne duplje, ali da nije alternativa fluoru kojeg ima u pasti za zube. Fluor je neophodna komponenta dobre higijene zuba. Važno je znati i da direktna primena soli na zube može imati štetan uticaj na zdravlje zuba.
Koliko često zubi mogu da se peru kuhinjskom solju? Neka istraživanja tvrde da učestalo pranje zuba kuhinjskom solju oštećuje zubnu gleđ. Zato nije preporučljivo svakog dana prati zube kuhinjskom solju.
Preporuka je da se konsultujemo sa stručnjakom, pre primene soli kao sredstva za održavanje higijene zuba. Savet većine stručnjaka jeste da se so ne koristi za pranje zuba više do tri puta nedeljno.
Članak Higijena zuba i usne duplje, može li so da zameni pastu za zube se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.