Herpes: plikovi koji muče

Izvor: eKlinika.rs, 14.Feb.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herpes: plikovi koji muče

Od herpesa može da oboli svaki čovek. Izazivaju ga dva tipa virusa: HSV-1 i HSV-2. Oni uzrokuju brojne promene i recidive infekcija kože i sluzokože. 
 Čovek je nosilac virusa, a infekcija se prenosi direktnim kontaktom s obolelom osobom. Virus obično miruje u organizmu i ima ga skoro svaki čovek. Aktivira se kada dođe do pada odbrambenih snaga organizma, posle većih operacija, trauma, jakog stresa, oscilacija hormona, premora, intenzivnog izlaganja suncu ili veštačkim izvorima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << UV zraka… Ovaj virus se može naći u svim sekretima i izazvati infekcije disajnih puteva, jednjaka, unutrašnjih organa i urogenitalnog trakta. Čak 85% osoba ima u krvi antitela na virus HSV-1, a 25% na HSV-2. 
Kada napadne usta i ždrelo 
Infekcija herpesom usta i ždrela najčešća je kod dece od prve do pete godine i adolescenata. Od infekcije do pojave simptoma protekne od pet do deset dana. Infekcija može biti blaga, bez temperature, groznice, malaksalosti, bola u grlu, pojave vodenih plikova na sluznici. Posle primarne infekcije stvore se antitela prema virusu, a recidivi nastanu individualnom osetljivošću. Najčešće se herpes javlja na usnama, najavi se peckanjem i svrabom, pa se formiraju plikovi, koji ubrzo prskaju i stvaraju erozije prekrivene krastom. Ako dođe do sekundarne bakterijske infekcije, zahteva se dodatni tretman. 
Genitalni herpes 
Posebne su infekcije herpesom na genitalnoj sluznici – genitalni herpes, na grliću materice, na konjunktivi oka ili na prstima ruku. U više od 95% slučajeva prenosi se seksualnim kontaktom. Atopijski herpes 
Drugačija forma herpes infekcije može da nastane kod osoba s atopijskim dermatitisom. Karakteriše ga veći broj vezikula ili se one međusobno spajaju. Prati ih temperatura i opšte loše stanje, a u teškim slučajevima može dovesti do smrti. Dramatičan razvoj bolesti uzrokuje nedostatak imunološke odbrane kože. Leči se antivirusnom terapijom. 
Simptomi 
Isti su i kod muškaraca i kod žena. Mogu biti blagi ili jaki. Osećaj je kao kod gripa, oteknu i limfni čvorovi u preponama. Oseća se svrab ili pečenje pre nego što se pojave mali, bolni plikovi na polnim organima ili usnama. Plikovi u proseku traju 10 dana i nestaju, ali virus ostaje u telu. Kako se leči 
– Za sada ne postoji nijedan zaista delotvoran način lečenja kojim se otklanja herpes, ali bolest se može savladati, a seks se mora izbegavati u toku „buktanja“ bolesti. Terapiju treba početu u prvih 48 sati od momenta nastanka svraba, peckanja i formiranja plikova, odnosno u periodu najintenzivnijeg razvoja virusa. Postoji niz lekova koji zaustavljaju razvoj dalje replikacije virusa. Postoje posebni protokoli za tretman herpes virusnih infekcija koje su se povratile. Lokalna terapija osim aciklovira i interferona podrazumeva i primenu OTC preparata s koloidnim srebrom, „flunazal“ gela, kao i antibiotika za lokalnu i opštu primenu kod sekundarno inficiranih herpesa – kaže dr Svetlana Minić, dermatovenerolog iz ordinacije „Bojić“. Kako sprečiti infekciju 
Teško je govoriti o prevenciji jer se virus širi na okolinu s inficirane osobe i kada ona nema vidljive znake bolesti. Izbegavanje direktnog kontakta smanjuje rizik od nastanka bolesti. Savetuje se dobra dezinfekcija ruku, pribora i predmeta koji dolaze u kontakt sa sekretima sluznice obolelih, kao i preparati s dokazanim virusicidnim dejstvom. 
Infekcija herpesom usta i ždrela najčešća je kod dece od prve do pete godine i adolescenata. Od infekcije do pojave simptoma protekne pet do deset dana.
Izvor: B92.net

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.