Izvor: eKlinika.rs, 07.Mar.2024, 09:45

Hemoroidalna bolest sve češći problem savremeneg čoveka

Hemoroidi su normalne venske strukture u anorektalnoj regiji i svi ih imamo. Usled izloženosti brojnim faktorima rizika, u venama ovog dela tela može da dođe do povećanja venskog pritiska i širenja krvnih sudova, pa se kao posledica javlja hemoroidalna bolest. 
Savremeni način života, nepravilna ishrana, neredovno pražnjenje creva, slaba fizička aktivnost, dugotrajno sedenje ili stajanje, razlog su što je ovaj problem prisutan kod najmanje 50% populacije preko 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << godina, a još veći broj ljudi ga iskusi bar jednom u životu. 
Rešenje za ublažavanje simptoma hemoroidalne bolesti obično se prvo potraži u apoteci, pa zato odgovore na najčešća pitanja o ovoj temi tražimo od apotekara kao najdostupnijeg zdravstvenog radnika. 
Našeg eminentnog farmaceuta sa višegodišnjim iskustvom u praksi, Tatjanu Milošević pitamo na koje simptome se pacijenti u apoteci najčešće žale kada je u pitanju hemoroidalna bolest? – Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti jesu bol, naročito izražen prilikom defekacije, krvarenje, otok, svrab i osećaj peckanja u anusu.
Na pitanje kako procenjuje da li je pacijenta potrebno uputiti kod lekara ili mu se može preporučiti samolečenje, magistra farmacije Tatjana Milošević odgovara: – Postoje vrlo jasno definisani kriterijumi po kojima se procenjuje ko je kandidat za samolečenje. Bilo bi dobro da se pacijenti sa ovim problemom prvo jave svom farmaceutu koji će isključiti postojanje alarmnih simptoma zbog kojih bi trebalo odmah da odu kod lekara.
Ukoliko nema alarmnih simptoma samolečenje je bezbedno. Kandidati za smolečenje su pacijenti koji imaju postavljenu dijagnozu hemoroidalne bolesti, zatim oni između 45 i 65 godina života, pacijenti čiji simptomi traju manje od 3 nedelje i ne žale se na jake bolove.
Mag. farm. Milošević posebno skreće pažnju na krvarenje u stolici kao simptom, jer je samolečenje dozvoljeno samo ako krvarenje nije prisutno ili je kraće od 7 dana i manifestuje se kao bledo crvena krv nakon defekacije ili kao trag krvi na toalet papiru.
Koji je cilj lečenja hemoroidalne bolesti i kako ga možemo postići? – Savetovanje pacijenta podrazumeva tri faze: primenu nefarmakoloških mera, primenu lokalnih preparata i upotrebu sistemske terapije.
Nefarmakološke mere podrazumevaju balansiranu ishranu, izbegavanje slane i ljute hrane, kafe i alkohola, redovno pražnjenje creva bez naprezanja uz što kraće zadržavanje u toaletu, higijenu analne regije, optimalnu telesnu težinu i redovnu fizičku aktivnost.
Navike je teško menjati, šta je onda Vaš savet kada su farmakološke mere u pitanju? – Kada je oralna terapija u pitanju to su svakako bioflavonoidi i tu prvenstveno mislim na trokserutin i diosmin, dok za lokalnu terapiju na našem tržištu postoji zaista veliki broj preparata, ali nisu svi isti i o tome uvek treba voditi računa prilikom preporuke.
Kompanija Pharmanova u svom portfoliju ima sve što pacijentu sa hemoroidalnom bolešću treba, a ja bih to nazvla „3 u 1”, naglašava mag. farm. Milošević.
– Avaricon® kapsule, po sastavu trokserutin od 300mg, deluju tako što smanjuju otok oko anusa i ublažavaju simptome kao što su svrab, krvarenje i bol. Piju se tri puta dnevno 14 dana, a zatim je potrebno nastaviti sa dozom održavanja od 2 kapsule dnevno mesec dana.
Avaricon®Hemor krem je prvi domaći proizvod za lokalni tretman hemoroida registrovan kao medicinsko sredstavo sa sopstvenom kliničkom studijom rađenom u našoj zemlji, kao i evropsku notifikaciju (obeležen je prepoznatljivom oznakom CE na spoljašnjem pakovanju). Zahvaljujući prvenstveno hijaluronskoj kiselini ovaj krem daje tkivu tonus i elastičnost. Koristi se kao pomoćna terapija za otklanjanje tegoba hemoroidalne bolesti, ali i kao sredstvo za negu i regeneraciju kože i sluzokože analne regije pružajući pri tom prijatan osećaj hlađenja. Preporučuje se upotreba 2-3 puta dnevno na čistu analnu regiju u periodu od mesec dana. 
I na kraju, ali ne najmanje bitno, ističe mag. farm. Milošević, volim da preporučim i Avaricon® vlažne maramice, jer je održavanje higijene intimne i analne regije jedan od preduslova kako za lečenje akutne faze hemoroidalne bolesti, tako i za prevenciju ponovnog javljanja ovog problema. Maramice su biorazgradive i  omogućavaju  održavanje pravilne higijene i van kućnih uslova, na putovanjima, poslu, spa centrima, tokom sportskih aktivnosti itd.
Magistra Milošević, da li se tu uloga farmaceuta u rešavanju problema hemoroidalne bolesti završava?Kada je samolečenje u pitanju, odgovornost farmaceuta je velika i uvek je potrebno ispratiti ishod savetovanja. Tri dana od početka oralne terapije treba očekivati smanjenje simptoma.  Avaricon® kapsule  svoj pun efekat postižu za dve nedelje. Ako se simptomi u tom periodu ne povuku pacijenta treba uputiti kod lekara na dalja ispitivanja. Praćenje pacijenta je veoma  važno da se ne bi desilo da nam promaknu simptomi koji ukazuju da se radi o ozbiljnijem problemu nego što su hemoroidi, jer i to se dešava u našoj svakodnevnoj praksi.
Članak Hemoroidalna bolest sve češći problem savremeneg čoveka se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.