Izvor: eKlinika.rs, 12.Jun.2023, 15:00

Heliko bakterija: prirodni preparati i čajevi u borbi protiv ove bakterije

Heliko bakterija ili Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja inficira želudac, ali može i da ošteti  tkivo želuca i prvi deo tankog creva (duodenum). Infekcija može da izazove crvenilo i bol (upalu), a u nekim slučajevima i bolne rane koje se nazivaju peptički ulkusi (čirevi) u gornjem digestivnom traktu.
Kako heliko bakterija deluje na želudac? Heliko bakterija je česta. Imaju je mnogi ljudi, iako većina neće dobiti čireve, niti će pokazati nikakve simptome, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << iako je bakterija glavni uzrok pojave čireva. Ova bakterija napada sluznicu koja oblaže i štiti želudac. Bakterije stvaraju enzim koji se zove ureaza a koji čini želudačne kiseline manje kiselim (neutrališe ih). Na taj način slabi sluznica želuca. Stomačne ćelije tada imaju veći rizik da budu oštećene kiselinom i pepsinom, jakim tečnostima za varenje. Sve to može da dovede do pojave ranica ili čireva u želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Heliko bakterije mogu da se zalepe za ćelije želuca i budući da on ne može dobro da se zaštiti zidovi želuca postaju crveni i otečeni/upaljeni. Bakterije takođe mogu da nateraju želudac da proizvodi više kiseline. 
Prirodni lekovi i čajevi za infekciju heliko bakterijom Laneno seme je poznat prirodni borac protiv heliko bakterije. Iako se koristi za razne infekcije, laneno seme pokazalo se kao vrlo delotvorno u borbi sa heliko bakterijom. Priprema se jednostavno:
Supenu kašiku lanenog semena dodati u šolju tople vode. Laneno seme treba da odstoji u vodi do 3 sata, a zatim ga treba procediti i konzumirati kašiku pre svakog obroka. Korisnost lana leži u sluzi koja se dobija iz semena. Kada sluz dospe u želudac počinje da umanjuje dejstvo heliko bakterije Veoma efikasan prirodni lek za heliko bakteriju je i ulje crnog kumina. Ovo ulje efikasno reguliše probavu i proces varenja, a dobro deluje i na heliko bakteriju smanjujući njeno delovanje koje izaziva čir na želucu. Pomešati po 40g korena crnog gaveza i belog sleza sa 20 g sladića. Sastojke sjediniti i preliti sa oko 2 dl hladnog čaja od kamilice, pa često mešati. Posle sat vremena procediti i piti nezaslađen čaj pola sata pre jela. Čaj se pije 2 do 3 puta u toku dana. Pomešati 4 kašike kamilice i 4 kašike lista hajdučke trave. Čajeve pomešati i preliti sa 1,5 l ključale vode. Poklopljen čaj držati oko 15 min blizu ringle. Ostaviti ga da odstoji 2 do 3 sata, procediti i piti u toku dana umesto vode. Ova čajna mešavina pije se 7 dana, zatim se pravi pauza od 7 dana, pa posle toga može da se nastavi terapija. Napraviti mešavinu od po 20 g kamilice, cveta lipe, korena belog sleza, sladića i pirevine. Uzeti 3 kašike ove mešavine i preliti sa ½ litara ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Posle toga procediti i čaj piti tokom dana umesto vode.  
Članak Heliko bakterija: prirodni preparati i čajevi u borbi protiv ove bakterije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.