Izvor: eKlinika.rs, 06.Dec.2022, 19:01

HEMOROIDI – problem o kome se uglavnom ćuti



Hemoroidi su zdravstveni problem velikog dela populacije, ali većini ljudi je neprijatno da pričaju o tome. Vrlo su česti kod oba pola i smatra se da polovina populacije starosti iznad 50 godina ima ovaj problem.
Hemoroidi ponekad mogu biti predznak nekih ozbiljnijih problema, posebno u završnom delu debelog creva, kada su važan signal da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << posvetiti pažnju toj promeni i obaviti odgovarajuće preglede – kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.
Uzroka nastanka hemoroida je dosta a najčešće se javljaju usled naprezanja tokom pražnjenja creva. Podizanje teških predmeta, zajedno sa drugim aktivnostima koje mogu izazvati naprezanje, takođe mogu dovesti do hemoroida.
Dr Dario Jocić odgovoriće nam i na pitanja: Kada se hemoroidi najčešće javljaju i šta se preporučuje kao mera zaštite i ublažavanja bolova kada se pojave.
– Najvažnija je promena životih navika, upravo je to ključno u tretmanu hemoroida. I lokalna terapija ima efekte i može da dovede do toga da se izbegne operacija hemoroida, naravno  tamo gde je moguće – kaže naš sagovornik.
U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome Kako da se suočimo sa dijagnozom maligne bolesti
Da li se hemoroidi uspešno operišu i da li je operacija trajno rešenje, odgovor na ovo pitanje dobićete ako pogledate ePodcast sa dr Dariom Jocićem, na početku teksta.
O dr Jociću, za najavu Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan je od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim hiruškim metodama. Prvi je u regionu uveo metodu lečenja vena medicinskim lepkom. Osnivač Centra za savremeno lečenje vena, autor je i koautor više desetina radova koji su objavljeni u stranim i domaćim časopisima i kongresima u zemlji i inostranstvu.
Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.
Članak HEMOROIDI – problem o kome se uglavnom ćuti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.