Izvor: eKlinika.rs, 28.Apr.2023, 19:02

Gubitak kose može biti povezan sa nedostatkom određenih vitamina

Gubitak kose pravi je problem za mnoge žene. Pogled na pramenove u ruci dok prstima prolazimo kroz kosu ili na četki za kosu može biti uznemirujuć. Žene se u takvim situacijama obično odlučuju za različite maske i pakovanja za kosu, lekove ili tretmane. Ali ono što prvo moramo da saznamo jeste razlog za gubitak kose. Pomislićemo da je posredi stres ili genetika ili zagađenje. Međutim, nedostatak vitamina svakako može da bude uzrok gubitka kose.
Gubitak kose >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i vitamini Dr Sachith Abraham, konsultant u oblasti dermatologije u Manipal Hospital, Bengaluru i dr Sandeep Babbar, medicinski direktor i dermatologom, Revive Skin, Hair and Nail Clinic, Faridabad, objasnili su za HealthShots vezu između nedostatka vitamina i gubitka kose.
Dr Abraham kaže da gubitak kose kod ljudi stvara sve veću zabrinutost. Ovom stanju mogu da doprinesu različiti faktori. Jedan od manje poznatih faktora koji mogu uticati na zdravlje kose jeste nedostatak vitamina i minerala. Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kose, a njihov višak ili nedostatak može uticati na rast kose i dovesti do gubitka kose.
Postoji 13 esencijalnih vitamina, a nedostaci vitamina B12 i D3 prvenstveno uzrokuju gubitak kose, kaže dr Babbar. Za formiranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik do folikula dlake, potreban je vitamin B12. A kada su nivoi vitamina B12 nedovoljni, folikuli kose možda neće moći efikasno da generišu novu kosu. Zbog toga može da nastane gubitak kose.
Nedostaci drugih vitamina, kao što su vitamini A, E i C, takođe mogu doprineti gubitku kose, kaže dr Abraham. Evo kakvu ulogu ovi vitamini igraju u zdravlju kose:
Vitamin A pomaže u proizvodnji sebuma, masne supstance koja vlaži kožu glave i sprečava da kosa postane suva i lomljiva. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u koži glave i pomaže u rastu kose. Što se tiče vitamina C, on je ključan za sintezu kolagena, koji pruža strukturnu podršku folikulima dlake. Vitamin C ima ulogu u apsorpciji gvožđa iz creva. Dakle, našem telu je potreban vitamin C, posebno kod gubitka kose zbog nedostatka gvožđa. Višak vitamina D i gubitak kose Poznato vam je, možda, da je vitamin D „vitamin sunca”. Razlog za ovo je što ga telo proizvodi kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. Takođe ga unosimo kroz zdravu hranu i suplemente. Dr Abraham kaže da vitamin D igra značajnu ulogu jer potpomaže rast folikula dlake i održava zdrave folikule dlake. Međutim, prekomerni unos suplemenata vitamina D može dovesti do akumulacije kalcijuma u ​​telu, što može dovesti do gubitka kose.
Nemojte zanemariti minerale Vitamini su važni za zdravlje kose, ali ne treba da zanemarimo ni minerale. Gvožđe, cink, selen i magnezijum neki su od minerala koji su važni za zdravlje kose, kaže dr Abraham. Dok selen pomaže u sintezi antioksidanata koji štite folikule dlake od oštećenja, magnezijum je neophodan za sintezu proteina, što je ključno za rast kose. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, što može izazvati gubitak kose kao rezultat smanjenog snabdevanja folikulima dlake kiseonikom. Još jedan nedostatak minerala u vegetarijanskoj ishrani je cink jer pomaže u proizvodnji i obnavljanju ćelija kose, a njegov nedostatak može dovesti do stanjivanja i gubitka kose.
Kako sprečiti i lečiti gubitka kose koji se javlja zbog nedostatka vitamina ili minerala Konzumiranje hrane bogate vitaminima i mineralima jedan je od načina da da sprečimo gubitak kose. Dr Babbar kaže da su analize krvi jedna od stvari koje prvo treba preduzeti da bi se saznao pravi uzrok gubitka kose. Na osnovu rezultata analize preporučuje se suplementacija. Uzimanjem suplementa namenjenog posebno za razvoj kose, možemo dobiti sve vitamine koji su nam potrebni da sprečimo gubitak kose. Važno je samo da izbegavamo samodijagnozu i samolečenje, jer prekomerni unos vitamina i minerala takođe može imati štetne posledice na opšte zdravlje.
Članak Gubitak kose može biti povezan sa nedostatkom određenih vitamina se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.