Izvor: eKlinika.rs, 02.Maj.2023, 18:01

Greške koje roditelji najčešće prave kad dete ima visoku temperaturu



Povišena telesna temperatura je odgovor organizma koji pomaže da imuni sistem brže i bolje dođe u stanje kada može da štiti telo od daljeg napredovanja infekcije. Iako povišena temperatura može biti veoma neprijatna, ona ne mora uvek biti štetna.
U novoj epizodi ePodcasta Mirjanu Mićović, pedijatra pitali smo zašto se povišene telesne temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << najviše plaše roditelji dok je dete malo i koliko je to opravdano?
– Kada je dete veoma malo, visoku temperaturu ne treba dugo tolerisati, jer može da dođe do febrilinih konvulzija, narodski rečeno frasa, koji u suštini nije teško patološko stanje, ali se roditelji tada veoma uplaše i uspaniče i žive u stalnom strahu, čak do detetove 4-5 godine da li će se to ponoviti –kaže dr Mirjana Mićović.
U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome KOJE USLUGE OBUHVATA PAKET OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
Dr Mirjana Mićović, pedijatar nam je dala odgovor na pitanje o tome da li je samo visina telesne temperature odgovorna za to kako će se dete osećati?
– Ima mnogo elemenata u tome da li će neko dete dobro podneti temperaturu ili teško. Ako dete ima temperaturu do 38.5 i dobro je raspoloženo, dobro podnosi to stanje u kome se nalazi znači da njegov organizam sasvim dobro reaguje protiv agenasa koji su ga napali i da će se ono samo izboriti. Međutim, ako dete ima samo 37.5 a pritom se loše oseća, to može da nam ukaže na ozbiljnije stanje, poput upale pluća i onda je potrebna brza reakcija i obavezna posete lekaru – upozorava naša sagovornica dr Mirjana Mićović.
Da biste saznali koje greške roditelji najčešće prave kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, i šta je najbolje preduzeti da se ona skine, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.
Reč, dve o gostu ePodcasta Dr Mirjana Mićović je pedijatar, holistički terapeut i menadžer za odnose s javnošću. Medicinski fakultet i specijalizaciju pedijatrije završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Organizator je tradicionalnog Festivala zdravlja u Beogradu. U okviru svog udrženja “Asclepios” pokrenula je edukativni program za decu Holi Kids za razvoj i podsticaj Univerzalnih znanja kod dece.
Članak Greške koje roditelji najčešće prave kad dete ima visoku temperaturu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.