Izvor: eKlinika.rs, 17.Jun.2023, 09:02

Glavobolja i šta znači koji deo glave nas boli

Glavobolja se javi odjednom, usred dana i bez ikakve najave osetimo pulsirajući i probadajući bol u glavi. Boli nas glava, ali da li se nekad zapitamo kakvu vrstu glavobolje imamo. Da li je to migrena? Da li je to tenziona glavobolja? I da li će nešto poput ibuprofena ili acetaminofena pomoći kod našeg bola? Postoji više od 150 kategorija glavobolje, navode u Međunarodnom udruženju za glavobolju. Obično prema različitim lokacijama glavobolje možemo da odredimo koju vrstu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << imamo, što može da nam pomogne da utvrdimo šta je možda izazvalo našu glavobolju i koje vrste tretmana mogu da nam pruže olakšanje.
Dr Emad Estemalik, specijalista za glavobolju, objašnjava najčešće tipove glavobolje, značenje lokacije glavobolje i kako se obično leče.
Vrste glavobolje i lokacija U zavisnosti od toga gde osećate bol, lokacija glavobolje obično određuje koju vrstu glavobolje imamo:
Tenziona glavobolja: obe strane glave ili obruč oko glave. Migrenska ili hormonska glavobolja: jedna strana glave. Klaster glavobolja: jedna strana glave, posebno u oku ili oko oka. Nova dnevna uporna glavobolja: obe strane glave. Hormonska glavobolja: jedna strana glave. Sinusna glavobolja: celo lice, ali i iza očiju, jagodica, čela i mosta nosa. Glavobolja od dehidracije: cela glava ili na jednom mestu kao što su potiljak, prednja ili bočna strana. Tenziona glavobolja: obe strane glave ili obruč oko glave Privremeni stres, anksioznost, umor, nedostatak sna ili bes obično izazivaju tenzione glavobolje – i one su najčešći tip glavobolje.
– Kod tenzione glavobolje (poznate i kao glavobolja zbog stresa), obično ćete osećati blag do umeren bol koji ne pulsira sa obe strane glave. Obično počinje na čelu, slepoočnicama ili na potiljku i vratu. I možete se osećati kao da vam se čvrst obruč steže oko glave – objašnjava dr Estemalik. 
Tenzione glavobolje obično se ne pogoršavaju rutinskim aktivnostima, kao što su savijanje, hodanje uz stepenice ili ležanje. Mogu da traju od 30 minuta do nekoliko dana. Za ublažavanje bola najčešće mogu da pomognu lekovi bez recepta kao što su acetaminofen ili ibuprofen.
Migrenska glavobolja: jedna strana glave Druga najčešća vrsta glavobolje, migrena, uzrokovana je promenama u hemijskoj aktivnosti mozga i aktivnosti krvnih sudova. Različiti faktori mogu izazvati migrenu, kao što su vremenske promene, hormoni i određena hrana.
Bol povezan sa migrenom može biti umeren do jak, sa čestim probadanjem i pulsiranjem na jednoj strani glave. Takođe mogu da je prate mučnina, povraćanje, bol u vratu i osetljivost na svetla, buku i zvuke – primećuje dr Estemalik.
Migrene pogađaju žene više od muškaraca. Glavobolja zbog migrene može trajati od četiri sata do tri dana. Za one koji imaju blage migrene, lekovi bez recepta mogu pomoći. Druge opcije lečenja mogu uključivati lekove na recept, vitaminsku i biofidbek terapiju, trening opuštanja, akupunkturu i injekcije botoksa.
Klaster glavobolja: jedna strana glave, posebno u oku ili oko oka Klaster glavobolje, za koje se veruje da su uzrokovane hemijskom reakcijom u mozgu, dolaze sa jakim bolom koji uključuje intenzivno pečenje, probadanje ili pulsiranje iza jednog oka. Takođe može da se javi suzenje oka ili spušten kapak i curenje iz nosa.
– Kada imaju klaster glavobolje neke osobe ne podnose mirno sedenje i često ih, na neki način, smiruje hodanje tamo-amo – kaže dr Estemalik.
Klaster glavobolje obično se javljaju jedan do tri puta dnevno tokom „klaster perioda”, koji može trajati dve nedelje do tri meseca. Obično se leče lekovima na recept i kiseonikom.
Nove dnevne uporne glavobolje: obe strane glave Uzrok novih dnevnih upornih glavobolja (NDPH) nepoznat je, ali može biti posledica osnovnog inflamatornog procesa.
– Ova vrsta glavobolje počinje iznenada sa stalnim blagim do umerenim bolom koji se oseća na obe strane glave. Ako postane ozbiljno, može da pređe u migrenu. Bol može trajati nedeljama ili čak mesecima – objašnjava dr Estemalik.
Nove dnevne uporne glavobolje ne reaguju na većinu lekova, tako da je važno isključiti sve sekundarne uzroke kao što su infekcija, tumori mozga ili vaskularni problemi. Na primer, NDPH može da se javi kod osoba koje su imale COVID-19 i obično se naziva COVID glavobolja. Kombinacija medicinskog i bihevioralnog upravljanja može pomoći onima koji imaju NDPH.
Hormonska glavobolja: jedna strana glave Poznate i kao menstrualne migrene, hormonske glavobolje obično počinju pre ili tokom menstruacije i mogu biti uzrokovane promenama nivoa estrogena.
– Poput tradicionalne migrene, pulsirajući ili probadajući bol obično se oseća na jednoj strani glave, a simptomi poput vrtoglavice, mučnine i zamagljenog vida mogu se pogoršati kretanjem, svetlošću, mirisima ili zvukovima – objašnjava dr Estemalik.
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) mogu pomoći kod bolova i simptoma i sa njihovim uzimanjem treba početi dva do tri dana pre početka menstruacije. Važno je da nastaviti sa uzimanjem NSAIL tokom menstrualnog ciklusa. Drugi lekovi na recept, kao što su triptani, mogu pružiti olakšanje.
Trudnice takođe mogu da imaju glavobolju u trudnoći, koja može biti uzrokovana hormonima, povećanjem zapremine krvi i drugim okidačima kao što su nedostatak sna i stres. Iako imaju osećaj da imaju migrenu, opcije lečenja su različite, jer se većina lekova ne preporučuje tokom trudnoće. Olakšanje mogu da pruže kognitivna bihevioralna terapija, biofidbek i fizikalna terapija. Ono što je dobro jeste da većina žena oseća poboljšanje u broju trudničkih glavobolja kako trudnoća odmiče.
Sinusna glavobolja: celo lice Ako imate infekciju sinusa, prehladu ili alergiju, možda ćete doživeti sinusnu glavobolju zbog nakupljanja sluzi. Takođe često može pogrešno da se dijagnostikuje kao migrena sa nazalnim simptomima.
– Možemo da imamo osećaj da nas boli celo lice, sa tupim bolom iza očiju, jagodica, čela ili mosta nosa. Možemo imati i začepljen nos, groznicu ili gustu, bezbojnu sekreciju – kaže dr Estemalik.
Kod sinusne glavobolje, ključno je lečiti osnovni uzrok. Ako je sinusna glavobolja rezultat bakterijske ili gljivične infekcije sinusa, biće nam potrebni antibiotici ili antifungalni lekovi. Antihistaminici mogu pomoći kod sinusne glavobolje uzrokovane alergijama. A ako imamo običnu prehladu, dekongestivi mogu pomoći u smanjenju otoka u sinusima.
Glavobolja od dehidracije: cela glava ili na jednom mestu Niste pili dovoljno vode? Možda ćete dobiti glavobolju od dehidracije, koja se dešava kada ne unosite dovoljno tečnosti u telo.
– Bol od glavobolje od dehidracije može varirati od blage do teške i obično se oseća po celoj glavi, ali se može osetiti i na jednom mestu kao što su potiljak, prednja ili bočna strana glave. A bol može biti tup ili oštar i može se pogoršati od pokreta – primećuje dr Estemalik.
Ostali simptomi mogu uključivati vrtoglavicu i konfuziju, suva usta i grčeve mišića.
Glavobolju od dehidracije obično možete lečiti kod kuće tako što ćete piti tečnosti poput vode ili elektrolita u malim gutljajima, odmarati se i stavljati hladan oblog na glavu. NSAID koji se prodaju bez recepta takođe mogu pomoći.
Kada zbog glavobolje treba otići kod lekara Glavobolje nekada zaista mogu da budu nepodnošljive. Važno je otkriti lokaciju, vrste glavobolje koje možete imati i koje su opcije lečenja za vas najbolje. Ako često imamo glavobolje i one ometaju naš svakodnevni život, svakako treba da odemo kod lekara. Postoje određene situacije u kojima je od vitalnog značaja da odmah potražite medicinsku pomoć, posebno ako imate:
ukočen vrat iznenadnu glavobolju koja brzo postaje jaka groznicu koja ne prolazi potres mozga konfuzija, slabost ili nejasan govor. – Iako većina glavobolja nije opasna, vaš lekar može da vam pomogne da odredite kakvu glavobolju imate i da vam pruži smernice o promeni životnih navika, kako da izbegnete okidače i koji lekovi mogu da pomognu – ističe dr Emad Estemalik.
Članak Glavobolja i šta znači koji deo glave nas boli se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.