Ginko biloba čuva pamćenje

Izvor: TvojPortal.com, 04.Okt.2012, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginko biloba čuva pamćenje

Tvojportal
U istraživanju koje je trajalo tri godine učestvovalo je 118 osoba starijih od 85 godina koje nisu imale problem sa pamćenjem. Konzumiranjem ekstrakta ginka bilobe može da se odloži nastanak gubitka pamćenja kod starijih osoba, koje su inače dobrog zdravlja, tvrde istraživači sa američkog Univerziteta u Oregonu.  Tokom istraživanja ispostavilo se da ekstrakt ginko bilobe poboljšava pamćenje i ostale mentalne funkcije i kod obolelih od demencije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com <<
U istraživanju koje je trajalo tri godine učestvovalo je 118 osoba starijih od 85 godina koje nisu imale problem sa pamćenjem. Polovina je uzimala ekstrakt ginka tri puta dnevno, a druga polovina dobijala je placebo.
Na kraju se ispostavilo da su ispitanici koji su se disciplinovano pridržavali uputstava o uzimanju pilula ginka bili za čak 68 odsto u manjem riziku da imaju problem sa pamćenjem u odnosu na placebo grupu. Istina, sedmoro ljudi iz grupe koja je uzimala ovaj ekstrakt, doživelo je šlog ili manji moždani udar, a da naučnici nisu imali pravi odgovor zašto se to dogodilo.
U placebo grupi takvi slučajevi nisu zabeleženi.
Ova studija navodi na zaključak da bi istraživanja široko rasprostranjenog ekstrakta bilobe trebalo još proširiti da bi se pouzdano znalo sve o njegovim pozitivnim i negativnim dejstvima i opravdanosti masovne primene, upozorio je dr Hiroko Dodž, rukovodilac oregonskog istraživačkog tima.

Izvor: Novosti

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.