Izvor: eKlinika.rs, 05.Jul.2023, 17:03

Giht – jedan vid šećera najčešće izaziva bolne upale

Giht je oblik artritisa koji napada zglobove i izaziva bolne upale i otok. Ova bolest je i metaboličko oboljenje i posledica  visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Pod dejstvom kiseline moguće su iznenadne i jake epizode bola, koji uglavnom prvo zahvata nožni palac, a može se javiti i na kolenu ili skočnom zglobu. Pacijentima koji boluju od gihta poznato je da neke namirnice mogu da isprovociraju bolove. Šećer podstiče razvoj upalnih procesa.
Giht zahvata jedan, po >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << jedan zglob Fruktoza je oblik šećera kojeg najviše ima u voću, medu i visokofruktoznom kukuruznom sirupu, koji može delovati na razvoj gihta. Pacijenti bolesni od gihta mogu imati bolne epizode, a bolovi obično pogađaju jedan po jedan zglob. Javlja se crvenilo, osetljivost, otok i ukočenost zgloba.
Konzumacija fruktoze izaziva oslobađanje purina, a hrana bogata purinima povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Mokraćna kiselina proizvodi kristale koji se mogu taložiti u zglobovima i rezultirati bolovima.
Namirnica na kojoj se ne štedi Visoko fruktozni kukuruzni sirup je namirnica koju bi moralo da izbegavaju osobe koje pate od gihta. Visoko fruktozni kukuruzni sirup je glavni sastojak procesuirane hrane. Proizvođači na njemu ne štede, slađi je i jeftiniji od običnog šećera.
Ima ga dosta u industrijskom keksu i slatkišima, zaslađenim i gaziranim pićima, pekarskim proizvodima. Konzumiranje hrane i pića zaslađenih ovim sirupom se dovodi u vezu sa većim rizikom od nastanka gihta.
Kako prirodni šećeri deluju na giht? Med i sirup agave su prirodni šećeri sa visokim sadržajem fruktoze, koji mogu dovesti do napada gihta ako se često konzumiraju. Sirup ili nektar agave je uobičajeni zaslađivač u hrani i pićima.  S druge strane, i pored toga što voće sadrži fruktozu, onp je bogato biljnim vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, koji mogu biti od koristi kada je u pitanju savladavanje simptoma gihta.
Istraživanja naglašavaju da prirodno i celo voće ne izaziva štetne efekte. Upozorava se i da samo određene vrste voća mogu da izazovu bolove. Generalna preporuka jeste da se izbegavaju voćni proizvodi, kao što su sok ili sos od jabuke, koji su visoko koncentrisani izvori fruktoze siromašni hranjivim materijama.
Žuti i beli šećer Žuti i beli šećeri mogu da razbuktaju simptome gihta slično kao prirodni šećeri. I pored toga što ne sadrže fruktozu, njihovo redovno konzumiranje se dovodi u vezu sa upalom. Ishrana bogata rafinisanim šećerima dovodi se u vezu i sa drugim zdravstvenim stanjima koja mogu pogoršati simptome gihta, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i gojaznosti.
Ukoliko patite od gihta preporuka je da se izbegavaju hrana i pića sa visokim sadržajem fruktoze, kao što su gazirana pića, voćni sokovi, energetska pića. Gazirana pića i sportska pića često se zaslađuju visoko fruktoznim kukuruznim sirupom, dok su voćni sokovi prirodno bogati fruktozom, ali ne sadrže vlakna celog voća.
Ne sadrže sve vrste šećera fruktozu Visoko fruktoznog kukuruznog sirupa ima dosta i u grickalicama, pecivima, veštačkim začinima, konzervisanim namirnicama, puteru od kikirikija. Preporuka je da se pre kupovine čitaju liste sastojaka na upakovanim artiklima.
Celovito voće je prirodno slatko i može biti od doprineti boljem funkcionisanju zglobova.  Trešnje, su na primer, proučavane zbog njihove sposobnosti da snize nivoe mokraćne kiseline i tako redukuju i upalu.
Ne sadrže sve vrste šećera fruktozu, ipak šećer nije baš zdrava hrana, a velike količine mogu biti okidač za upalu i pojavu bolnih simptoma. Osim koncentrisanih izvora fruktoze, pacijenti koji pate od gihta trebalo bi da izbegavaju namirnice bogate purinima. Konzumiranje purina može podstaći simptome gihta. Purina ima u velikim količinama u alkoholnim pićima, iznutricama, mesu divljači i  u određenim vrstama morskih plodova.
Članak Giht – jedan vid šećera najčešće izaziva bolne upale se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.