Gasovi koje emituje koža mogu da otkriju dijabetes i rak

Izvor: B92, 09.Jan.2020, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovi koje emituje koža mogu da otkriju dijabetes i rak

Zna se da koža diše, ali i ispušta gasove. Zato je osmišljen uređaj koji može da detektuje količinu gasova iz ljudske kože i tako pomogne otkrivanju bolesti.

Grupa naučnika sa Tokijskog medicinskog i stomatološkog univerziteta, osmislila je uređaj za otkrivanje male količine gasova koje ispušta ljudska koža. Nastaju isparavanjem komponenti krvi.

Koristeći vrstu enzima koja se može povezati sa gasom, razvili su i senzor koji prepoznaje isparenja. Tada svetli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plavim svetlom. Uređaj za obradu slike hvata ovu svetlost i stvara sliku u realnom vremenu na ekranu.

Istraživači kažu da se uređaj može koristiti za otkrivanje supstanci koje potiču iz kože dijabetičara i obolelih od karcinoma i može da pomogne u ranom otkrivanju bolesti.

"Jednostavan test, poput držanja ruke na uređaju, bio bi dovoljan da se otkrije bolest. Nadamo se da ćemo poboljšati efikasnost senzora tako da može tačno otkriti i najmanju količinu gasa“, istakao je prof. Koji Mitsubaiši.

Za sada, uspešno je napravljena slika gasa koji se ispušta iz dlana osobe koja je konzumirala alkohol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.