Izvor: eKlinika.rs, 13.Mar.2024, 13:03

Francuska pripremila Predlog zakona o eutanaziji ili pomoći da se okonča život pacijenta

Zakon o eutanaziji svrstao bi Francusku sledećom evropskom zemljom koja će legalizovati eutanaziju za smrtno bolesne. Naime, nakon dugih konsultacija sa komitetom francuskih građana o „aktivnoj pomoći umiranju“ predsednik Francuske Emmanuel Macron najavio je predlog zakona za pomoć pri umiranju. Francuski predsednik predstaviće pred parlamentom u maju predlog zakona o asistiranom umiranju, objavili su francuski mediji.
Zakon o eutanaziji je vrlo precizan kada je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << njegova primena – Samo odrasli koji imaju potpunu kontrolu nad svojim rasuđivanjem, koji pate od neizlečive i po život opasne bolesti u kratkom ili srednjem roku i čiji bol više ne može da se ublaži, moći će da „zatraže da im se pomogne da umru“ – objasnio je predsednik Macron u intervjuima datim listovima La Croix i Liberation.
Promena je neophodna „jer postoje situacije koje ne možete da prihvatite, nisu humane pa kao takve ni prihvatljive“, naglasio je predsednik Francuske, a cilj donošenja zakona je da se „pomiri  autonomija pojedinca sa solidarnošću nacije“. U predlogu zakona o eutanaziji takođe se navodi:
Maloletnici i pacijenti koji pate od psihijatrijskih ili neurodegenerativnih stanja kao što je Alchajmerova bolest neće imati pravo na eutanaziju Ukoliko bi medicinski radnici dali svoj pristanak, pacijentu bi bila propisana smrtonosna supstanca, koju bi mogao da primeni sam ili uz pomoć treće strane ako to fizički nije sposoban da uradi Treće lice može da bude volonter, lekar ili medicinska sestra koja leči pacijenta, dok se supstanca može davati u kući pacijenta, u domovima za stara lica ili domovima za negu. Medicinski stručnjaci bi imali 15 dana da odgovore na zahtev za pomoć pacijentu da umre, a odobrenje bi važilo tri meseca, a za to vreme bi pacijent mogao da odustane Ukoliko medicinski radnici odbiju zahtev, pacijent može da konsultuje drugi medicinski tim ili da se žali. Usvajanje zakona očekuje se 2025. Ali, ovaj veoma kontroverzan potez verovatno će izazvati oštro protivljenje, i iako će predlog zakona biti predstavljen pre izbora za Evropski parlament u junu 2024. malo je verovatno da će biti usvojen pre 2025. godine. Dok ankete pokazuju da većina Francuza podržava zakon o pravu na smrt, verski lideri u tradicionalno katoličkoj zemlji, kao i mnogi zdravstveni radnici, protive se takvoj zakonskoj regulativi.
Ovaj potez francuskog predsednika dolazi nekoliko dana nakon što se zalagao da se pravo na abortus upiše u Ustav Francuske čime je ova zemlja postala prva na svetu koja je to učinila.
Francuski pacijenti odlazili u Belgiju gde postoji Zakon o eutanaziji Predsednik Macron je dodao da je želeo da izbegne termine potpomognuto samoubistvo ili eutanazija jer je neophodna saglasnost pacijenta, uz ulogu lekarskog mišljenja i „preciznih kriterijuma“. Francuski pacijenti sa bolovima, koji su do sada želeli da okončaju život, morali su, na primer, da putuju u inostranstvo, uključujući i susednu Belgiju. 
Zakon iz 2005. legalizovao je pasivnu eutanaziju kao „pravo na smrt“, kao što je uskraćivanje veštačkog održavanja života. Zakon iz 2016, na primer, dozvoljava lekarima da „pravo na smrt“ kombinuju sa „dubokom i kontinuiranom sedacijom“ za terminalno bolesne pacijente. Ali, aktivna eutanazija, u kojoj lekari daju smrtonosne doze lekova pacijentima koji pate od neizlečivog stanja je nezakonita. Asistirano samoubistvo – pri čemu pacijenti mogu da dobiju pomoć da dobrovoljno oduzmu sebi život – takođe je zabranjeno.
Članak Francuska pripremila Predlog zakona o eutanaziji ili pomoći da se okonča život pacijenta se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.