Fizička aktivnost smanjuje opasnost od pet teških bolesti

Izvor: N1 televizija, 11.Avg.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizička aktivnost smanjuje opasnost od pet teških bolesti

Od ranije je poznato da je svakodnevna fizička aktivnost dobra za zdravlje, naučnici su nedavno istraživanjem ustanovili da za 20 posto smanjuje opasnost od razvoja pet bolesti: raka debelog creva i raka dojke, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Analiza, objavljena u časopisu British Medical Journal, temelji se na 174 studije sprovedene u razdoblju između 1980. i 2016. o povezanosti tjelesne aktivnosti i najmanje jedne od pet navedenih bolesti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
U istraživanju su naučnici koristili metabolički ekvivalent (MET), jedinicu koja se koristi za procenu metaboličke aktivnosti, odnosno potrošnje kiseonika tokom fizičke aktivnosti. Jedan MET odgovara nivou  metabolizma u mirovanju.

Dakle, metabolički ekvivalent nam omogućuje izračunavanje brojčane vrednosti raznih aktivnosti, zavisno od intenziteta energije koji je za njihovo obavljanje potreban. Ako se pomnoži MET neke aktivnosti s vremenom koje se provede vežbajući, dobija se ukupna količina energije koju je pojedinac potrošio. Svrha korišćenja MET-a i njihova povezanost sa zdravljem je analizirati, odnosno ustanoviti kolika je na primer korist od hodanja u poređenju s trčanjem.

Naučnici su ustanovili da je za postizanje znatnog smanjenja rizika od razvoja bolesti potrebna pojačana fizička aktivnost ili između 3000 i 4000 MET-a nedeljno.

Reč je o puno višem novou fizičke aktivnosti od minimuma koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO), a po njoj je preporuka da se nede potroši najmanje šest puta više energije od osobe koja miruje ili sedi stotinu minuta.

Neko će takvu aktivnost - 3000 MET-a nedeljno postići uključenjem raznih vrsta fizičke akivnosti u svakodnevnu rutinu. Na primer, može se raditi o desetminutnom uspinjanju stepenicama, usisavanju stana tokom 15 minuta, dvadesetminutnom vrtlarenju, dvadesetminutnom trčanju, brzom hodanju ili vožnji bicikla tijekom 25 minuta.

U poređenju s "aktivnošću" sedenja na sofi, nivo aktivnosti koja iznosi 8000 MET-a smanjuje rizik od obolevanja od dijabetesa ili raka dojke za više od 20 posto.

U slučaju raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara opasnost se smanjuje za više od četvrtine.

Lagana šetnja sagoreva dvaput više energije od sedenja, pranje prozora ili usisavanje triput, a brzo trčanje čak osam puta, istakli su naučnici.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.